Njemačka ima 14 milijardi eura viška u budžetu

Njemački budžetski višak za 2017. godinu mogao bi da dostigne 14 milijardi evra, javlja Špigl.

Na brojku je uticao solidan ekonomski rast i povećanje prihoda od poreza, piše Špigl, dodajući da će to omogućiti širi pregovarački prostor za konzervativni blok kancelarke Angele Merkel u sklopu pokušaja da osnuje novu koaliciju sa Zelenima i sa Slobodnim demokratima.

Ministarstvo finansija ranije je prognoziralo neizmjenjena budžetska kretanja, premda su ekonomski instituti prošli mjesec predvidjeli rekordan višak u nadolazećim godinama.

Spomenuti podaci su jako dobri za konzervativce Angele Merkel, Slobodne demokrate i Zelene, koji će u naredne četiri godine za predviđene projekte moći izdvojiti dodatna finansijska sredstva.

Ministarstvo finansija, koje će polovinom novembra objaviti projekcije o poreskim prihodima, za sada nije komentarisalo informaciju.

Budžetski višak će vladi omogućiti pokrivanje sedam milijardi troškova namjenjenih primjeni dokumenta o nuklearnom sporazumu, kao i trošak koji se odnosi na migrante u iznosu od 6,7 milijardi evra, a da pritom ne dirne u 20 milijardi evra tešku rezervu osiguranu na vrhuncu migrantske krize 2015.

Related posts