Niko ne zna tačan broj migranata u USK: Policija ponovo pozvala građane da prijave lica koja iznajmljuju smještaj migrantima

Migrantska kriza svakim danom sve je ozbiljnija. Nijedna zvanična institucija u Kantonu nema informacijuo tačnom broju migranata, ali svi tvrde da se broj povećava iz dana u dan. Procjenjuje se čak da je broj migranata koji koriste privatni smještaj, da li na legalan ili ilegalan način, veći od njihovog broja u i oko Đačkog doma u Borićima u Bihaću.

U Upravi za inspekcijske poslove nisu nam mogli potvrditi ovu informaciju.Kažu da je u njihovoj ingerenciji tek da utvrde da li gradani imaju dozvolu za iznajmIjivanje. Inspektori Uprave za inspekcijske poslove USK u suradnji s pripadnicima Policijske stanice Bihać više od mjesec dana vrše inspekcijski nadzor iznajmIjivanja privatnih objekata migrantima. Od 27. augusta do 12 oktobra izvršena je 91 inspekcijska kontrola, kaže Suljo Duratović, turističko-ugostiteljski inspektor.

Kontrolu migranata vrše inspektori Službe za strance, evidentiraju ih, iako u većni slučajeva nemaju nikakav dokument

Podsjetimo. Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uputilo je ranije apel svim gradanima koji imaju saznanja o nezakonitom iznajmIjivanju objekata migrantskoj populaciji da to prijave inspekciji ili policiji.

lz MUP-a ističu da takva pojava dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju na području USK i predstavlja potencijalni rizik za narušavanja javnog reda i mira.

rtvusk.ba

Related posts