NIJE SATIRA: Bužimski načelnik se hvali kupovinom kopir aparata

Prije nekoliko dana na službenoj web stranici Općine Bužim objavljen je članak pod naslovom „Poboljšane usluge Općine Bužim prema građanima“.

U uvodu teksta autor euforično navodi da „samo u roku od nekoliko mjeseci otkako je preuzeo mandat, Općinski načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković je uveo nekoliko novina koje su građani Općine Bužim osjetili i prepoznali“.

U tekstu se dalje navodi: „Ovih dana nakon što je završena procedura nabavke i instaliranja kopirnog aparata u prvom spratu zgrade Općine, omogućena je još jedna olakšica koja će olakšati našim sugrađanima efikasnost dobivanja traženog dokumenta. Naime, ovih dana svi naši sugrađani koji imaju potrebu da kopiraju neki dokument ( rodni, vjenčani list, diplomu, neko uvjerenje i sl.) mogu to uraditi bez naknade za ovu uslugu“.

Zanemarimo li konstrukciju i (ne)smisao prethodne rečenice, možemo uvidjeti da je nakon 8 mjeseci vlasti općinski načelnik Zikrija Duraković uspio kupiti kopir aparat. Bitan je to, i nadasve, hrabar potez načelnika.

Kako je u tekstu, pored svega, još i naglašeno da je pomenuti aparat i instaliran, čitalac bi pomislio da se radi o visoko sofisticiranom tehnološkom uređaju. Ipak, njegove fotografije još uvijek nisu objavljene, a za javnost je nepoznanica i vrijednost ovog ekonomsko-tehnološkog poduhvata, kao ni to da li je kupovina izvršena vlastitim sredstvima ili sredstvima MMF-a.

Javnost je ostala uskraćena i za informaciju kako će ova nabavka i pokretanje navedenog uređaja uticati na zapošljavanje, odnosno, hoće li biti potrebe da se u općinski organ uprave zaposli stručno lice osposobljeno za rad i rukovođenje ovakvom vrstom tehnološkog aparata.

Građani vjerovatno mogu u narednom periodu očekivati i svečano formalno puštanje u rad “postrojenja za kopiranje”, čim se predstavnici lokalne vlasti i poneki kantonalni zastupnik dogovore o terminu, a radi zajedničkog fotografisanja sa aparatom i davanja izjava za kantonalnu televiziju.

Kopir aparat za bolji Bužim

Na stranu sve, tragikomična je činjenica da u općini Bužim, u 21. stoljeću, u 2017.-toj godini, općinski načelnik se hvali kupovinom aparata za kopiranje, čemu se još i posveti cijeli članak na službenom webu i načelnikova izjava.

Izgleda da je, baš kao što je visibaba vjesnik proljeća, kopir aparat vjesnik projekata i nivoa razvoja Bužima u naredne četiri godine, pod rukovodstvom „vizije i znanja“ općinskog načelnika.

/Buziminfo.ba

Related posts