Nezadovoljni predstavnici Sindikata Policije USK najavili mirne proteste

Predstavnici Sindikata Policije Unsko-sanskog kantona (USK) izrazili su nezadovoljstvo zbog nedavnog smanjenja plate policijskim službenicima za 10 posto, te su već za 28. decembar najavili mirno protestno okupljanje u Bihaću.

– Plata je umanjena za 10 posto, a to umanjenje objašnjeno je i opravdano odredbama Kolektivnog ugovora. To je za nas neprihvatljivo, pogotovo jer je primjena Kolektivnog ugovora počela prije 13 mjeseci, dok su naše plate umanjene prije mjesec i po dana. Žalosno je i to što je takva odluka donesena u vrijeme povećanog obima poslova svih policijskih službenika i enormnog poskupljenja troškova života. Pokušali smo razgovarati s nadležnim ljudima, međutim kantonalni premijer i ministar financija USK nemaju razumijevanja ili ignoriraju sve naše pozive i apele da razgovaramo o mogućnostima za vraćanje visine iznosa ličnog dohotka na onaj od prije mjesec i po dana – kazao je predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić.

Ponovljeno je i kako je trenutna osnovica za platu policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu 295 KM, odnosno među najmanjima je u Federaciji BiH.

– Osnovice za platu policijskih službenika u nekim drugim kantonima su za 30 ili 40 maraka veće, dok je nama i ovo što imamo izgleda “previše”. Pored svega toga, uočili smo i dugogodišnje greške kod obračuna plata na minuli rad i mislim da je zaista krajnje vrijeme da odgovorni za sve ove nepravilnosti napokon odgovaraju – dodao je Alagić.

Policijski službenici u ovom dijelu BiH svoje će nezadovoljstvo izraziti 28. decembra, mirnim protestnim okupljanjem u Bihaću. Najavili su da će ukoliko ni nakon mirnih protesta ne bude adekvatne reakcije članova Vlade USK, njihove aktivnosti biti usmjerene prema realizaciji rigoroznijih mjera u borbi za ostvarivanje radničkih prava, odnosno generalnom štrajku.

Izvor: Avaz.ba

Related posts