Vukelić: Ministar policije RS ne može prijetiti novinarima

Novinar-bloger Slobodan Vasković odbacio je optužbe ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača da je “instrumentalizovao” Davora Dragičevića, oca 21-godišnjeg Davida, čija smrt je izazvala okupljanja građana u Banjoj Luci, ali i posebnu raspravu u parlamentu RS-a.

Vasković je na svom blogu ponovio optužbe da je Lukač, “saučesnik ubistvu Davida Dragičevića, zajedno sa Darkom Ilićem, Darkom Ćulumom, Daliborom Vrećom, Željkom Karanom i još petnaest do dvadeset osoba, koje su učestvovale u Davidovoj likvidaciji”.

Iz Kluba novinara Banja Luka su najoštrije osudilli prijetnje Vaskoviću, koje je danas iznio Lukač.

-Lukač, kao građanin, ako se osjeća povrijeđenim određenim novinarskim tekstovima, ima pravo da traži zaštitu na sudu. Ali je potpuno neprihvatljvo da kao ministar unutrašnjih poslova iznosi teške optužbe i prijetnje u skupštinskoj sali. Ukoliko već poziva da se vjeruje institucijama, one su i mjesto da se rješavaju problemi u vezi s onim što neko piše, a ne da iznosi optužbe za skupštinskom govornicom i lično proziva bilo kojeg pojedinca ili medijsku kuću – rekao je predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić.

Ako Lukač, kako je dodao, ima dokaze za svoje tvrdnje, onda ih treba proslijediti nadležnim organima.

– A ukoliko ih nema, onda su ovo neutemeljene optužbe. Ukoliko ima dokaze, a nije ih proslijedio, onda je to krivično djelo prikrivanja – dodao je Vukelić.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je u obraćanju parlamentu na posebnoj sjednici o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – ”Pravda za Davida – Pravda za Sve”, da bloger Slobodan Vasković, pored nekih ljudi iz političkog života, instruiše Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića.

-Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi, a to su Slobodan Vasković i Borislav Radovanović – ustvrdio je.

Lukač je naveo da se svaki dan iznose neistine bez ijednog dokaza, te najavio da će on i svi drugi koji se neargumentovano optužuju podnijeti prijavu sudu protiv Vaskovića gdje će morati da dokaže ono što piše.

-Vasković javno piše da zna ko su ubice, ali neće da kaže. Ko onda prikriva ubice? Nismo čuli ko je ubica. Meni da je neko dijete ubio, a da institucije neće da urade, znam šta bih uradio – rekao je Lukač i dodao da je tri puta od Tužilaštva zatraženo da sasluša Vaskovića, jer kako sam tvrdi zna ko su ubice, ali su oni odgovorili da nije relevantan.

fokus.ba

Related posts