Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ponovo pred publikom

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (Wiener Philharmoniker) tradicionalno će biti održan 1. januara 2022. godine. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina će ponovo uživati publika, a ispred malih ekrana gledaoci u više od 90 zemalja.

Prvi Novogodišnji koncert Bečka filharmonija je izvela 31. decembra 1939., a od 1941. godine se održava svakog prvog januara u godini. Na programu Novogodišnjeg koncerta u januaru 2022. godine naći će se note dinastije Strauss te austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera, saopćeno je iz EUROCOMM-PR.

Orkestar će dirigirati maestro Daniel Barenboim. Ovaj argentinsko-izraelski pijanist i dirigent već treći put stoji za pultom Novogodišnjeg koncerta, prvi put 2009. i drugi put 2014. godine. Njegova bliska saradnja s Bečkom filharmonijom seže još od 1965. godine.

Novogodišnji koncert se televizijskim putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači milione gledalaca širom svijeta. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani ovaj put će prisustvovati i publika koja će u tu svrhu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, a za vrijeme trajanja koncerta će svi nositi FFP2-maske.

Prvog januara 2021. filharmonija je svirala pred virtuelnom publikom i bila nagrađena virtuelnim aplauzom. Taj koncert je u našoj zemlji prenosio javni servis BHRT, saopćeno je.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts