Neobična priča iz Cazina: Krajiški inat koji je presudio Carlu Mülleru, austrougarskom generalu

Austro-Ugarska monarhija svoju vlast nad Bosnom i Hercegovinom započela je zaposjedanjem zemlje 1878. godine, pa sve do 1918.

Austro-Ugarska je tad dobila potpuno pravo da u ime uvođenja reda zauzme dotadašnji osmanski Bosanski vilajet, u kom je pored Bosne bila i Hercegovina, Krajina i Novopazarski sandžak, no, kako se kasnije uspostvailo, to je bio samo izgovor kako bi kompletna teritorija naše zemlje pala pod njihovu okupaciju.

Ovih godina desile su se mnoge stvari koje su zabilježile ovaj period.

Mnoštvo borbi, ljudskih gubitaka, pobjede i poraza, dokaza, pisanih tragova i legendi svjedoče o isprepletenosti i utjecaju ove vladavine u našoj državi. Na svim okupiranim dijelovima vođene su krvave bitke po kojima je ovaj period i ostao zapamćen.

I tada, kao i u posljednjem ratu koji se desio na tlu BiH, najveći otpor okupaciji pružili su Krajišnici iz Bihaća, Cazina, Bužima..

Danas tome svjedoče brojni šehidski mezarluci i spomenici. Oštećeni, nakrivljeni i izvaljeni. Iako je toliko godina već prošlo, prepušteni na milost građana, oni se i dalje ne predaju i ne nestaju, već prkose i opominju.

Jedan od takvih mezaristana su i Šehiti, koji se nalaze kod Gornje Koprivne, selu koje pripada Cazinu. Šehiti predstavljaju mjesto koje podsjeća na sve naše poginule heroje, njihov nadljudski otpor austrougarskim okupacionim jedinicama koji se desio 6. i 7. oktobra 1878. godine.

Kakve predane i srčane borbe su vodili naši Krajišnici i danas se o tome prenose usmena predanja.

Grob Carla Müllera

Okupacija i djelovanje austrougarske vojske u Krajini ostalo je posebno zapamćeno po jednom neobičnom događaju koji se desio na ovom području, nedaleko od Šehita.

Naime, na tzv. Muratovom brdu, u naselju Brezova Kosa, 12-godišnji čobanin ubio je predvodnika i tadašnjeg generala austrougarske vojske, Carla Müllera.

Prema predaji, 6. oktobra prema ovom Muratovom brdu, kretala se okupatorska vojska koju je predvodio Carl Müller.

Poručnik Müller, prolazeći pored dječaka na konju, koji je čuvao svoje stado, potegao je sablju i njome, onako u šali, udario čobana.

Mladi Krajišnik ovo je shvatio kao napad, pa želeći da sačuva svoju čast, iz pasa je izvukao svoju staru kuburu i njom ubio oficira.

Carlu Mülleru je, nakon tog događaja, austrougarska vojska, odnosno vojska 38. regimenta iz Graza u kojoj se i on nalazio, podigla spomenik baš na tom mjestu, 6. oktobra 1878. godine, nakon čega je ova priča postala prepoznatljivi simbol ovog mjesta.

Carlov spomenik sačuvan je i dan danas.

Spomenici žrtvama i herojima rata

Nakon gotovo svih sukoba i krvavih ratova koji su vođeni na ovim područjima, u Bosni i Hercegovini su podignuti brojni spomenici.

Sa uklesanim imenima, različitim znakovima i simbolima, na našem i drugim jezicima, stoje u čast svim žrtvama i herojima svih proteklih ratova.

Iskreno se nadamo se da će ovdašnje vlasti pokazati poštovanje prema svim poginulim herojima, pa pomenute spomenike obnoviti i sačuvati od zaborava, prije nego usmena predavanja budu jedino što nam je preostalo.

Neka ovakva spomen obilježja svjedoče, podsjećaju nas i opominju!

Cazin.NET

Related posts