Nekadašnji gigant Kombiteks bit će poslovno-stambena, ali i slobodna zona

Nekadašnji Prvi krajiški kombinat koji se danas zove Komibteks ponovo će zasijati punim sjajem i kapacitetom. Za razliku od prethodnog perioda, kada je ovo bila samo firma tekstilne industrije, ovaj prostor će sada postati centar Krajine s poslovnim prostorima i stambenim jedinicama.

Stečajni upravnik Šefik Smlatić odlučio je s povjeriocima iskoristiti potencijal ovog prostora koji ima veliku prednost lokacije, blizine granice, željezničkog prijevoza koji prolazi kroz cijelu zonu te samog prostora na kojem se može napraviti veliki broj sadržaja.

“Ključno pitanje mi je bilo da riješim infrastrukturu, odnosno rješavanje elektromreže, odvodne mreže, PTT-a i saobraćajnice. Kombiteks ima mogućnost tehnički da izađe na zaobilaznicu koja ide direktno na granični prijelaz Izačić. Zajedno s Odbrom povjerilaca donijeli smo odluku da angažujemo firmu koja nam je napravila idejni projekt za saobraćajnicu i predali smo ga Gradskoj upravi Bihaća kako bismo dobili potrebne saglasnosti i građevinske dozvole, što bi bio početni korak ka tome da Gradsko vijeće donese odluku da ovo bude saobraćajnica od javnog interesa s ciljem da se provede proces eksproprijacije”, rekao je Smlatić za Klix.ba.

Nakon što taj postupak bude završen bit će donesena odluka o registraciji društva poslovno-stambene zone Kombiteks u kojoj već sada ima 25 firmi, a postoji interes još njih 10.

“Dobili bi sve što je bitno da Grad Bihać bude jedan od suosnivača i mogao bi, pošto će biti vlasnik saobraćajnice, Fond voditi brigu o održavanju saobraćajnice i time bi se funkcionalnost digla na maksimalan nivo. Svi oni koji su već unutra mnogo rade zbog ovakvog vremena, ima puno građevinskih poslova i vjerujem da će se sve to završiti”, rekao je Smlatić.

Investitori su spremni uložiti novac, ali i pokušati izdejstvovati dozvole i rješenja da poslovno-stambena zona Kombitekst bude tzv. slobodna zona zbog čega bi ovaj projekt postao vrhunski.

U BiH su trenutno četiri slobodne zone: “Vogošća d.o.o.” Vogošća, “Visoko d.o.o.” Visoko, “Holc d.o.o.” Puračić (blizu Lukavca) i “Hercegovina d.o.o.” Mostar.

Predviđeno je da u zoni budu izgrađeni i moderni hoteli, zgrade, kafići, restorani i zanatski centar. Smlatić, povjerioci i investitori su vrlo optimistični i nadaju se da će nakon devet godina zapuštenosti ovaj prostor procvjetati i postati svijetla tačka Krajine, ali i cijele BiH. – piše Klix.

Related posts