NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru i spremna ih je masno platiti

U drugoj fazi Deep Space Food Challengea NASA je za najbolja rješenja proizvodnje hrane u svemiru spremna platiti milijun dolara.

Iako je danas teško zamisliti da ćemo za nekoliko desetljeća postati interplanetarna bića kako je to zamislio Elon Musk, činjenica je da su svemirske ambicije sve veće te da su u godinama pred nama brojna svemirska putovanja. Za koju godinu čovjek bi se trebao vratiti na Mjesec, očekujemo i procvat svemirskog turizma, a Musk već gleda i prema Marsu.

Za takve je projekte, pred kojima leže brojni izazovi, potrebno jako puno planiranja i razmišljanje o najsitnijim detaljima koji bi mogli poći po krivu tijekom putovanja svemirskim prostranstvima. Jedna od stvari o kojima svakako treba voditi računa jest – hrana.

U NASA-i razmišljaju dugoročno te smatraju kako u budućnosti na svemirska putovanja neće biti dovoljno samo nositi hranu, već je biti potrebno i proizvoditi.

Zato su u suradnji s Kanadskom svemirskom agencijom (CSA) pokrenuli izazov nazvan Deep Space Food Challenge u kojem od javnosti traže pomoć u osmišljavanju i razvoju inovativnih i održivih tehnologija proizvodnje hrane koje će zahtijevati minimalne resurse i što manje otpada. Jim Reuter iz NASA-e, komentirajući ovaj izazov, rekao je kako će prehrana astronauta tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja zahtijevati inovativna rješenja, a oni su ta rješenja spremni nagraditi. Tijekom prve faze ovog izazova održanog krajem prošle godine podijeljene su nagrade u iznosu od više stotina tisuća dolara.

NASA je sada spremna za novu fazu ovog izazova te je pozvala sve koji žele sudjelovati u Deep Space Food Challengeu da predstave nova rješenja, a oni će najbolje nagraditi s do milijun dolara, no nagrada se odnosi samo na osobe iz SAD-a.

Ono što treba naglasiti jest da bi se neka od tih rješenja mogla iskoristiti i za poboljšanje proizvodnje hrane i na zemlji, što bi moglo biti iznimno bitno u budućnosti u kojoj bi mogla zaprijetiti nestašica hrane na našoj planeti.

IZVOR:Zimo.HR

Related posts