NASA-ina svemirska letjelica Psyche krenula na šestogodišnje putovanje

Svemirska letjelica Psyche, koja pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, uspješno je lansirana te je započela svoje šestogodišnje putovanje do istoimenog asteroida.

Asteroid Psyche je prema mišljenju naučnika nekada bila djelomično jezgro planete u radnim danima Sunčevog sistema. Asteroid bogat željeznom i niklom bi mogao sadržavati tragove koji se odnose na formiranje planeta uključujući Zemlju.

Letjelica Psyche je krajem prošle sedmice lansirana pomoću SpaceX-ove rakete Falcon Heavy iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a telemetrijski podaci govore da je stigla u svemir u dobrom stanju. Misija je nekoliko puta odgađana, no lansiranje se konačno dogodilo.

Letjelici će biti potrebno oko šest godina da dođe do asteroida, a potom će kružiti 26 mjeseci oko njega proučavajući ga različitim instrumentima. Koristit će kamere za pogled “izbliza”, magnetometar za traženje magnetnog polja, spektrometar gama zraka za detekciju visokoenergetskih gama zraka i neutrona, kao i radio antenu za mapiranje gravitacije svemirske stijene.

“Uzbuđen sam što će se riznica nauke Psyche otvoriti kao prva NASA-ina misija u ‘metalni svijet’. Proučavanjem asteroida Psyche se nadamo da ćemo bolje razumjeti univerzum i naše mjesto u njemu, posebno u pogledu misterioznog metalnog jezgra naše planete Zemlje”, rekao je Nicola Fox, saradnik NASA-ine Direkcije za naučne misije.

Asteroid Psyche kruži oko Sunca u pojasu između orbita Marsa i Jupitera. Istraživači procjenjuju da njegovo jezgro od 30 do 60 posto čini kombinacija željeza i nikla.

“Prema podacima koje imamo, rekla bih da više od polovine čini metal. Vidjet ćemo novu vrstu objekta, tako da bi se mnoge naše ideje mogle pokazati pogrešnim”, izjavila je Lindy Elkins-Tanton, profesorica su Državnog univerziteta Arizona.

Svemirska letjelica će također testirati NASA-inu lasersku komunikaciju u dubokom svemiru, eksperimentalnu metodu komunikacije koja bi mogla povećati širinu opsega 100 put au odnosu na trenutni standard, a to su radio valovi.

“Za nekoliko sedmica će Deep Space Optical Comunications početi slati podatke na Zamlju kako bi se testirala ključna sposobnost za budućnost istraživanja svemira. Ono što naučimo će nam pomoći da unaprijedimo nove inovativne tehnologije i da slijedimo hrabrije ciljeve u svemiru”, istakao je Dr. Prasun Desai, pomoćni administrator u sjedištu NASA-e.

Izvor: Klix.ba

Related posts