Naredne sedmice snijeg u BiH, “prava zima” stiže u januaru

Približavanjem zime meteorolozi su počeli objavljivati i svoje prognoze za predstojeću sezonu. Tako je AccuWeather na svojim stranicama objavio dugoročnu vremensku prognoza za Evropu koja obuhvaća zimske mjesece – decembar, januar i februar.

Naravno, za nas je najvažnije što AccuWeather kaže o vremenskim prilikama na Balkanskom poluotoku, a prema njihovim prognozama, to područje može očekivati zimu s količinom padavina manjom od prosjeka.

To ne znači da na spomenutim područjima neće biti kiše, ali količina će biti manja od prosjeka – naglašavaju. Nekih većih snježnih oluja na Balkanu ne bi trebalo biti, a najveća vjerovatnost da nas snježne padavine zatrpaju postoji potkraj januara i tokom februara, prenosi Večernji list BiH.

AccuWeather prognozira kako će prava i oštra zima pogoditi tek baltičke zemlje, ali da će i ona biti blaža od prosjeka. Brojne oluje predviđaju i za područje Njemačke, Francuske i Velike Britanije, dok će središnju Evropu prava zima pogoditi tek u januaru.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu, a kako se navodi u priopćenju, iduće sedmice nas očekuju snježne oborine. Do kraja sedmice u BiH će prevladavati nestabilno vrijeme s kišom. Intenzivnije oborine očekuju se u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni.

Više sunčanih intervala izgledno je krajem sedmice u Hercegovini, dok će se u ostalim područjima zadržati oblačno vrijeme s povremenom kišom. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 3 i 9 °C u Bosni, a u Hercegovini do 14 °C.

Maksimalna dnevna temperatura imat će vrijednosti između 10 i 15 °C u Bosni, a na jugu zemlje oko 18 °C. U razdoblju od 13. do 19. studenoga prevladavat će nestabilno vrijeme s kišom u Hercegovini.

U planinskim i pretplaninskim područjima Bosne očekuju se snijeg i susnježica. Prema trenutnim sinoptičkim kartama, veće količine oborina prognoziraju se početkom sedmice. Pred kraj prognoziranoga razdoblja snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne.

Temperatura zraka će biti u laganom padu, maksimalna dnevna od 6 °C do 10 °C, početkom i od 2 °C do 7 °C krajem sedmice.

Prema prognozom FHMZ-a, danas će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnji satima kiša se očekuje u većini područja. Tokom dana padavine će biti, uglavnom, u Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne. U večernjim satima kiše će biti u Hercegovini, dijelovima središnje, istočne i sjeverne Bosne.

Sutra će u BiH biti pretežno oblačno. U jutarnji satima kiša se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

U petak će u Hercegovini biti sunčano, a u Bosni pretežno oblačno vrijeme.

Related posts