Kolesterol je najpoznatija masnoća u organizmu i prisutan je u svakoj živoj stanici. Razlikujemo dobri HDL kolesterol od LDL lošeg kolesterola čiji povećan nivo u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila. Prijetećoj masnoći moguće se suprostaviti uz pomoć pametnog odabira namirnica.
Grejp je apsolutni pobjednik kada je riječ o borbi s lošim kolesterolom jer osim visokog nivoa vitamina C sadrži i pektin koji u kombinaciji s vitaminom snižana kolesterol i štite krvne žile od začepljenja.
U stopu ga prati celer. Dvije stabljike ovog povrće dnevno su dovoljne da se nivo kolestreola smanji za čak pet puta. Pri tomu je najbitnija njegova uloga u povećanju izlučivanja žučne kiseline čime se uklanjaju i loše masnoće.
Sastojci:
1 grejp
2 stabljike celera
vezica peršuna
¼ limuna
3 ploške đumbira
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok ne dobijete gusti sok i barem jednom dnevno popijte čašu ovog svježeg napitka koji će regulirati masnoće u organizmu.
Savjet: Pripremljeni svježi sok najbolje je konzumirati prije ručka što ostavlja dovoljno vremena da tijelo apsorbira sve sastojke i aktivira njihovo djelovanje. Međutim, možete ga popiti i nakon obroka.