Nakon suspenzije evropske uredbe, na hrvatskim granicama čekanja do 30 minuta

Na graničnim prijelazima u putničkom i teretnom prometu čekanja nisu duža od 30 minuta, priopćio je u nedjelju HAK.

U subotu navečer u dogovoru s Evropskom komisijom suspendirana je primjena uredbe o pojačanoj kontroli na schengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj zbog višesatnih zastoja koje je njezina primjena izazvala a aktivirane su ciljane kontrole putnika.

U petak je stupila je na snagu evropska uredba kojom je ojačana kontrola provjerom putnika u raznim bazama podataka na granicama. Uvođenje sistemske provjere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske dovelo je do višesatnih zastoja i kolona na hrvatskim granicama, prenosi Hina.

Načelnik uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno rekao je u subotu da se stari režim, odnosno da su se ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom počele primjenjivati na granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Stari režim, odnosno ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom su se počele primjenjivati, no važno je napomenuti da je hrvatska policija cijelo vrijeme trajanja sustavnih provjera aktivno radila na tome da su se ta popuštanja radila u skladu s dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala putnicima promet”, rekao je Ničeno u HRT-ovom Dnevniku 3.

Pojasnio je da su ciljane kontrole uvedene umjesto sistemskih provjera, dakle njima se sistemski provjeravaju državljani trećih zemalja, a ciljano po nekom profiliranju samo određeni državljani EU. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj s obzirom na to da su granični prijelazi kao i procedure na njima mahom zajednički.

Nova uredba od 15. marta, kaže, nije obustavljena već se primjenjuje u tom dijelu u smislu ciljanih kontrola, a sistemske provjere su ukinute i radit će se kroz ovu sedmicu da se dogovori tačno koji će to biti periodi u kojima će sustavne kontrole biti u primjeni.

Nakon što je u subotu povjerenik Evropske unije za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos upoznat s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, dogovoreno je da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

Related posts