Nakon Stoca i Brčkog, veleizdaja SDP-a u Srebrenici

Nakon poteza SDP-a u Srebenici, Stocu i Brčkom, samo je pitanje – šta je sljedeće!?

SDP BiH oglasio se danas nakon što je utvrđeno da je njihov predsjednik OO u Srebrenici namještao glasove za Mladena Grujičića.

Naime, osumnjiučene su tri osobe i to predsjednik Opštinskog odbora SDP-a BiH u Srebrenici Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić. Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno, saznaje Istraga.ba, kako bi se obezbijedili glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, te za SDP čiju je listu nosio osumnjičeni Bego Bektić.

Naknadna pamet, kasno za Srebrenicu

SDP je reagovao tek zakašnjelim saopćenjem, nakon što je Srebrenica već izgubljena, ispostaviće se i krivicom ove stranke.  U sramnoj reakciji kojom se vrijeđa inteligancija bh.javnosti, SDP poručuje da daje podršku nadležnim institucijama, i da će isključiti pojedince u slučaju potvrde navoda o izbornoj prevari. U SDP-u bi trebali znati da ovo isključenje Srebrenici i Srebreničanima danas ne znači ništa, jer je grad izgubljen.

No tu nije kraj vrijeđanju inteligencije bh.javnosti. SDP u saopštenju ističe da nisu tačne informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića te navode da je podršku kandidaturi SDP-a BiH  jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović. Istina je posve suprotna. Bećirović se jedini, uz Irfana Čangića, usprotivio odlukama vrha SDP-a da ne podrži Aliji Tabakovića.

U Stocu protiv Inicijativa, za HDZ

Podsjetimo, nedavno je član Socijaldemokratske partije (SDP) Timur Haračić iz Stoca otkrio da je SDP u Stocu, uz podršku rukovodstva iz Sarajeva, služio interesima HDZ-a BiH. Haračić je osvojio novi mandat u Općinskom vijeću Stolac, nakon što je prethodno smijenjen sa mjesta predsjednika Općinskog odbora SDP zbog podrške Inicijativi za Stolac.

Protiv svog članstva u Brčkom

Kakva je današnja politika SDP-a BiH možda I najbolje ilustruje primjer iz Brčkog. Naime, nedavno je brčanski SDP odlučio poptisati Sporazum o zajedničkom djelovanju sa SDA i SBiH. Nesumnjivo patriotski potez, koji je pratio volju građana Distrikta, naišao je na reakcije iz central SDP-a i prijetnje isključenjima.

Prvi čovjek brčanskog SDP-a razočaran je odnosom drugova iz glavnog grada.

– Kampanja je prošla, niko me nije nazvao. Nakon izbora imamo jako loš rezultat. Sveli smo se na jednog poslanika i jedini izlaz je učestvovanje u vlasti koja je po prirodi uvijek blizu koncetraciona. Samo je jednom formirana vlast bez SDA. Govorim o lokalnim prilikama i o lokalnim interesima članstva i građana distrikta Brčko i to nas upućuje na na ovu saradnju. Znam da su ugašene mnoge organizacije SDP-a u Republici Srpskoj zahvaljujući ponašanju rukovodstva partije iz Sarajeva i izgleda da im je cilj da se ugasi i u Brčkom – kazao je Esad Atić.

Potezi rukovodstva SDP-a iz Sarajeva u Srebenici, Stocu i Distriktu Brčko bez sumnje su ugrozili opstanak Bošnjaka na prostorima gdje pružaju udruženi politčki otpor SNSD-u i HDZ-u. Samo je pitanje – šta je sljedeće!?


Izvor: Vijesti.ba

Related posts