Nakon obavijesti da ni prokuhavanje vode ne pomaže: Vodovod Bihać i Grad Bihać su bili obavezni obezbijediti pitku vodu Bišćanima, a nisu!?

Svjedoci smo da je prije nekoliko dana, nakon padavina voda imala čudnu boju, miris i okus, da bi tek nakon povratka sa prazničnih odmora (ponedjeljak, 04. septembar) građani dobili obavijest i bili upoznati da je došlo do fekalnih zagađenja gradskih izvorišta u Bihaću, da čak niti nakon prokuhavanja voda nije za piće.

Svakako da su ove situacije neplanske, ali nije neplanski da se 2-3 dana društvenim mrežama Bišćani i Bišćanke zezaju kako će uskoru vodu koju distribuira Vodovod Bihać sipati u automobile svoje jer tekućina iz slavina domaćinstava više liči na naftu nego na vodu.

Aljkavost u ovakvim momentima može dovesti do nesagledivih posljedica, kako se osjeća direktor JP Vodovod Bihać, rukovodstvo, gradonačelnik pri spoznaji da je takvu vodu sa fekalnim zagađenjima pilo na desetine hiljada građana nekoliko dana??

No nije ni to bitno, moral političara, ali i onih koje su direktno postavili nije odavno stvar polemisanja, pa je tako bilo i suvislo očekivati da se građani oslone na moral ovakvih i sličnih.

Ono što na šta ih pozivamo, ali i nadležne je poštivanje zakonskih propisa ovog Kantona, ove države.

Tako su shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima, nakon ovakvih dešavanja bili primorani obezbijediti davanje usluge na drugi način, odnosno bili su primorani obezbijediti pitku vodu građanima, onima koji će uredno platiti račune za mjesec septembar.

 

Uz ovakvo katastrofalno nepoštivanje Zakona i dovođenje u opasnost, pa skoro i životnu desetine hiljade građana, Vodovod najavljuje poskupljenje vode. I sad je razumljivo zašto poskupljuju, skuplja je nafta od vode, ovo je testna faza i uskoro će iz slavina domaćinstava poteći nafta, a nakon toga u prvom valu poskupljenja računi za vodu u Bihaću će narasti za 20%.

/usn.ba

Related posts