Nova plimna turbina stvara količinu energije kao i 12 solarnih panela

Kanadska kompanija Idenergie je predstavila novi hidrokinetički dizajn turbine koja prikuplja energiju tekuće vode i pretvara je u električnu energiju.

S obzirom na to da se brojne zemlje pokušavaju udaljiti od fosilnih goriva, postoji potreba za razvojem metoda za iskorištavanjem obnovljivih izvora energije. Za to se većinom koriste vjetroturbine i solarni paneli, ali oba sistema imaju ograničenja kada je riječ o stvaranju energije. Vjetoturbine ovise o brzini vjatra, dok solarni paneli ne stvaraju energiju gotovo pola dana. Međutim, turbine u vodi mogu stvarati energiju konstantno, bez obzira da li je dan ili noć.

U prošlosti se korištenje plimnih turbina povezivalo s ugrožavanjem staništa vodenih životinja i vegetacijskog sistem, no kompanija iz Montreala je posebnu pažnju posvetila tome i izabrala rotor tipa Darrius koji ne šteti ekosistemima i koji je napravljen od aluminija zbog čega se lako reciklira.

Turbina se isporučuje u rastavljenom stanju kako bi se potreba transporta svele na minimum, a sklapa se u sedam jednostavnih koraka. Dizajn turbine uključije i motor bez osovine koji sprečava ulazak vode u generator, a time se smanjuju potrebe za održavanjem.

Kada je na maksimumu, jedna turbina može proizvesti 12 kWh električne energije dnevno, a spojena je s baterijama koje se kontinuirano pune. Čak i sa smanjenjim kapacitetom proizvodnje turbina može osigurati dovoljno električne energije dao napaja uređaje u domaćinstvu poput frižidera, TV-a, kompjutera i rasvjete.

Prema tvrdnjama proizvođača, jedna turbina može proizvesti energije koliko i 12 solarnih panela, a uz to može konstrantno biti u funkciji. Kada je to potrebno, turbina se može prilagoditi uvjetima vodenog tijela, uključujući instalaciju u plitku vodu i područja gdje je brzina protoka vode manja od 1 m/s.

Izvor: Klix.ba

Related posts