Nakon izbornog neuspjeha: Bajrović bi se možda povukao s čela GS-a, ali nema ga ko zamijeniti

Nakon neuspješnih pokušaja realizacije političke karijere kroz SDP BiH i Demokratsku frontu iz koje je teatralno izbačen, Reuf Bajrović je odlučio da mu je dosta lobiranja, spletkarenja i dodvoravanja svojim šefovima, te je osnovao vlastitu stranku – Građanski savez.

Za nešto manje od godinu dana postojanja ova stranka, odnosno Reuf Bajrović i njegov vječiti saputnik Emir Suljagić, bh. društvu su donijeli svakodnevno bombardovanje saopćenjima koje prepoznajete po ključnim riječima poput “rat”, “ustaša”, “ustaški”, “četnik”, “NDH”, ali i koncept nove odgovorne politike u skladu s najvišim standardima zapadnih demokratija.

U skladu s ovim tekovinama Bajrović zagovara i uvođenje neformalnog principa da lider stranke koja doživi neuspjeh na izborima mora da se povuče s njenog čela, kako je to gotovo svugdje u razvijenim demokratijama višedecenijska praksa.

Ipak, ovaj princip nije primijenio i na samog sebe. Kandidiravši se za načelnika sarajevske Općine Centar, iako na bilborde i oglašavanje nije štedio, s nešto više od 1.000 glasova završio je tek na neslavnom petom mjestu, čak i iza svojevrsnog ekscentrika i samostalnog (čitaj: nezaposlenog) umjetnika Damira Nikšića, ali je i dalje nastavio obnašati funkciju predsjednika stranke.

No, da ne bismo bili nekorektni prema Bajroviću, recimo da su i tehnički uslovi jedan od razloga zašto on i nije mogao da se povuče s čela GS-a uprkos izbornom neuspjehu, piše Slobodna Bosna. Sve i da je htio podnijeti ostavku, Bajrovića na čelu stranke ne bi imao ko zamijeniti, osim eventualno Emir Suljagić, jer treći član ove političke partije još nije viđen. Pa ako ga vidite, javite Reufu.

/slobodna bosna

Related posts