Dogovor Hrvatske i Slovenije: Čekanje na granici skratiti na 15 minuta

Slovenija će ublažiti nadzor na granici s Hrvatskom tako što će na graničnim prelazima preći sa sustavnih na ciljane kontrole putnika čim vrijeme čekanja dosegne 15 minuta, potvrđeno je danas nakon sastanka slovenskog i hrvatskog premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića sa čelnicima Evropske unije (EU) u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Novim dogovorom neće se u potpunosti odustati od poštivanja pravila propisanih Uredbom o strožim kontrolama. Slovenski premijer je izjavio da se će u slučaju čekanja dužeg od 15 minuta prelaziti na ciljane kontrole.

Plenković je mišljenja da je sastanak njega i Cerara sa predsjednikom Evropske komisije Jeane-Claude Junckerom bio izvrstan.

Kako je kazao, danas su dogovorili da će se sa sustavnih prijeći na ciljane kontrole temeljem vodiča koje je Komisija spremila, čim čekanje na granicama bude veće od 15 minuta.

“Sada imamo vrlo jasno potvrđen od strane komisije, pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu sa procjenom rizika lakše pređe sa sustavnih na ciljane kontrole. Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve i omogućiti protok prometa na način koji je puno primjereniji”, istakao je Plenković nakon sastanka.

Poručio je da će dodajući da se primjenom toga dogovora može praktički krenuti već sutra.

Related posts