Nakon FB i YT, i Twitter će brisati lažne objave o cjepivima

Internetska društvena mreža Twitter najavila je u srijedu da će od sljedećeg tjedna tražiti od korisnika uklanjanje lažnih objava o cjepivima Covid-19, slijedeći tako Facebook i YouTube koji to već primjenjuju.

“U ovoj pandemiji dezinformacije o cjepivima predstavljaju glavni i rastući zdravstveni izazov – i svi mi moramo igrati svoju ulogu”, objavilo je vodstvo Twittera.

Twitter može zatražiti od korisnika uklanjanje lažnih tvrdnji koje upućuju na to da se cjepiva koriste za štete ili kontrolu populacije, laži o navodnim nuspojavama ili dovodi u pitanje samo postojanje Covid-19 i potrebu za cijepljenjem.

Oni koji će biti pogođeni ovim mjerama morat će izbrisati svoje poruke da bi im se ponovo omogućilo da tweetaju.

Od početka sljedeće godine Twitter također planira staviti upozorenja pod tweetove koji sadrže neutemeljene glasine, kao i nepotpune ili izvan konteksta informacije o cjepivima. Platforma već provodi pravila u vezi s dezinformacijama o korona virusu, ali sada je najavila i posebne mjere za sadržaj koji se odnosi na cjepiva.

Kampanje cijepljenja započele su u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Kanadu, a uskoro bi trebale započeti i u Europskoj uniji.

Već u listopadu, kada su cjepiva bila tek u fazi kliničkog ispitivanja, YouTube i Facebook objavili su stroge propise o zabrani dezinformacija o cjepivima i kampanjama cijepljenja.

Izvor: Vijesti.ba / Hina

Related posts