Nakon 42 godine otvorila kovčeg, tijelo njenog sina nije bilo unutra

Lydia Reid (68) rodila je sina Garyja 1974. godine u Edinburghu. On je samo sedam dana poslije preminuo. Kada je pitala da ga vidi posljednji put, kaže Lydia, dali su joj neko drugo dijete.

– Rekli su mi da sam patila od postporođajne depresije, no to dijete je bilo plavo i veliko, moj je sin bio sićušan i imao je crnu kosu. To nije bio moj sin – kazala je Lydia.

Lydia je godinama istraživala što se dogodilo njenom sinu. Imala je i primjetan utjecaj u Škotskoj u razotkrivanju bolnica koje uzimaju organe iz tijela preminule djece za istraživanje. Vodeći ljudi škotskog zdravstvenog sistema bili su prisiljeni priznati da su koristili takve metode nakon Lydijinog angažmana, piše The Sun.

Nakon toga neutješna je majka počela još više vjerovati da se slično dogodilo i njenom sinu, a nakon dugo tražene ekshumacije u kovčegu nije našla tijelo. Unutra su bili bijela halja, kapa, križ te natpis s imenom.

– Sve što smo pronašli unutra nevjerovatno je dobro očuvano. Bebe u lijesu nikad nije bilo, nema kose unutar kape i nema ostataka tijela kao ni kostiju unutar čitavog lijesa. Nije tamo nikad ni bilo. Takvo nešto nisam nikad vidjela – kazala je Sue Black, forenzičarka koja je vodila ekshumaciju.

– Željela sam dokazati činjenicu da nije bio u lijesu. Kada to mogu dokazati, onda se mogu i boriti za njegov pronalazak. Željela sam da nisam upravu. Željela sam da me nazivaju starom glupom ženom, ali čim je Sue pomakla šal znala sam da nikad ništa nije bilo unutra – kazala je Lydia koja dodaje da je bila dobro upućena u skandale s dječjim organima.

Sada želi samo znati gdje joj je sin, ako je i negdje u jarku iza bolnice, kaže Lydia, želi znati i odati mu počast u miru. Uvjerena je da njen slučaj nije jedini, a s njom se slaže i forenzičarka Black.

– Ovo nije izolirani slučaj, jako je dobro izvedeno. Mora se pokrenuti neka istraga – kazala je forenzičarka.

Istraga je i pokrenuta. Iz edinburške bolnice potvrdili su da istražitelji pretražuju spise.

Related posts