Protest u Bihaću: Policija USK traži povećanje osnovice plaća

Današnjim okupljanjem samo tražimo svoja prava, odnosno jednakost svih koji plaću dobivaju iz budžeta USK, kaže Alagić .

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas je u pet minuta do 12 sati na Gradskom trgu u Bihaću organizirao najavljeni protestni skup, na kojem su još jednom tražili izjednačavanje osnovice za plaću s ostalim budžetskim korisnicima. 

Nastavak dijaloga

– Naša trenutna osnovica za plaću je 280, dok je kod ostalih kantonalnih budžetskih korisnika 302 KM. Današnjim okupljanjem samo tražimo svoja prava, odnosno jednakost svih koji plaću dobivaju iz budžeta USK. Moram istaći da nam je u interesu nastavak socijalnog dijaloga i postizanje dogovora s Kantonalnom vladom, ali nećemo prezati od daljnjih aktivnosti, pa čak ni eventualnog štrajka – rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.  

Istaknuto je da je sam izlazak policijskih službenika na ulicu “poraz političkog rukovodstva kantona, naročito kada se uzme u obzir situacija s migrantima i izbjeglicama”.

– Vlada Unsko-sanskog kantona i resorni ministar trebali bi se zapitati o rezultatima svog rada, kada su se doveli u situaciju da im policija izađe na ulicu. To se ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi, kao što se nije smjela dogoditi ni dugogodišnja nepravda prema policijskim službenicima, po pitanju visine osnovice za obračun plaća. Ne smijemo više dopuštati da sve ide preko leđa policije – riječi su predsjednika Unije samostalnih sindikata Federacije BiH Mirze Hadžiabdića.

Na protestu je istaknuto da plaća policije u ovom kantonu nije povećana od 2014. godine. Skrenuta je pažnja i na ozbiljno povećanje obima poslova te nedostatak policijskih službenika, s obzirom na situaciju s migrantima i izbjeglicama.

Naći rješenje

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić ipak je najavio nastavak pregovora sa Sindikatom te izrazio uvjerenje da će dogovor biti brzo postignut.

– Od početka godine smo u pregovorima i nema sumnje da će doći do povećanja plaće policijskim službenicima. Njihov zahtjev da povećanje iznosi osam posto za nas je bio finansijski neprihvatljiv. Mi smo ponudili povećanje od četiri posto, ali još se nismo uspjeli dogovoriti. Ipak, nastavljamo dijalog i siguran sam da ćemo vrlo brzo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo – dodao je resorni ministar Kljajić. 

Izvor: Avaz.ba

Related posts