Nacionalni park Una dobio eko-tržnice

Lokalno stanovništvo imaće priliku ponuditi domaće specijalitete, voće i povrće, autohtone rukotvorine, ali i ostale proizvode namijenjene turistima

Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF, u okviru programa Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekt Una, u Kulen-Vakufu izvršila je primopredaju 11 štandova Nacionalnom parku Una za uspostavu eko-tržnica na području Nacionalnog parka.
Na više lokacija u Nacionalnom parku formirat će se eko-tržnice, gdje će lokalno stanovništvo imati priliku ponuditi domaće specijalitete, voće i povrće, autohtone rukotvorine, ali i ostale proizvode namijenjene turistima, saopćeno je iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode, prenosi Fena.

Time će se lokalnom stanovništvu omogućiti da na svom kućnom pragu plasira domaće proizvode, a kupcima i posjetiteljima da na jednom mjestu dožive i kupe svježe i autohtone lokalne proizvode na mjestu gdje oni i nastaju.

“Ideja je bila na jednom mjestu okupiti lokalne proizvođače od kojih će posjetitelji direktno kupovati proizvode te tako pomoći lokalnom stanovništvu da iskoristi ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje turizma u Nacionalnom parku, a istovremeno promovirati tradiciju i običaje stanovništva s naših prostora”, kazala je Zrinka Delić, WWF-ova voditeljica terenskog projekta Una.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti terenskog projekta Una, kojom se stvaraju bolji uvjeti za rad i život u Nacionalnom parku te se ujedno i vrši kvalitetna promocija vrijednosti i potencijala tog prostora.

Štandovi su predani Javnom preduzeću Nacionalni park Una d.o.o. Bihać koji će u budućnosti preuzeti brigu i upravljanje eko-tržnicama, saopćeno je iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Related posts