Nacionalni park Una: Biser Bosne i Hercegovine

Osnovan prije šest godina, Nacionalni park Una jedini je takve vrste na području Federacije BiH i kao takav je ključni faktor turističkog razvoja Unsko-sanskog kantona u koji iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja prirode i njenih ljepota, prenosi Anadolija.

Najzaslužniji za njegovo brendiranje i dobar glas u zemlji i regionu, svakako je Uprava Nacionalnog parka na čelu s direktorom Amarildom Mulićem. Da je tako, najbolje ilustruje činjenica da je Nacionalni park Una u sklopu svečane akademije povodom Dana Europe koja je održana u Cazinu, dobio plaketu za najbolji turističko-poslovni projekat u 2017. godini, te za izuzetan doprinos razvoju i promociji turizma u BiH koju je dobio Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Prepoznali trud

“Polaskani smo i drago nam je što su određene institucije prepoznale naš trud i rad. Nacionalni park Una postaje prepoznatljiv ne samo po rezultatima već i u medijima. Rezultat je to našeg zajedničkog rada, ali i rada svih medija sa području ovog kantona i cijele države, koji prenose i šalju pozitivne priče koje su vezane za Nacionalni park Una, što ga čini jednim od rijetkih primjera uspješnosti na ovim prostorima”, ističe direktor Mulić.

Dobar rad i ulaganje ogromnog truda nije prošlo nezapaženo ni na regionalnom nivou. U sklopu 50. Međunarodnog sajma turizma koji je nedavno održan u Novom Sadu, deveta regionalna konferencija poslovnog kluba Biznis plus otpočela je dodjelom plaketa Nacionalnom parku Una za doprinos razvoju regionalnog turizma i unapređenje saradnje s privredom.

S obzirom da je turizam u svjetskim razmjerima druga privredna grana, odmah iza automobilske i naftne industrije, sve navedeno je dokaz kako Bosna i Hercegovina, a posebno Unsko-sanski kantona, kojeg još nazivaju i zeleni kanton, zbog njegovog bogatstva šumama, rijekama i ostalim prirodnim ljepotama, imaju veliki potencijal i šansu za razvoj i napredak upravo kroz ovu granu privrede.

“Drago nam je što smo prepoznati od strane Novosadskog sajma i njegovih partnera, čime Nacionalni park postaje još više prepoznatljiv, ne samo po rastu turističkih posjeta, već i po segmentu koji je i primaran a to je zaštita i očuvanje svih prirodnih vrijednosti na prostoru Nacionalnog parka Una. Kada je u pitanju ekonomska valorizacija ovog prostora, odnosno turističke posjete, one stalno rastu i ove godine imamo povećanje od 23 posto u odnosu na prošlu, što u brojkama iznosi preko 80.000 posjetilaca do sada. Procjenjujemo da je tokom ove godine na području Nacionalnog parka boravilo oko 120.000 posjetilaca. Samo je 80 posto područja Nacionalnog parka slobodno za kretanje i rekreaciju, a samo 20 posto je pod posebnim režimom kada je u pitanju naplata posjeta ili određenih usluga od strane JP Nacionalnog parka Una. Kako se sve više budi i rasti turizam koji povezuje 51 privrednu djelatnost, tako to prepoznaju i institucije iz vladinog i nevladinog sektora, kako unutar, tako i van Bosne i Hercegovine”, kaže direktor Mulić.

– ”Unaland” je budućnost Krajine –

Nacionalni park Una kao destinacija broj jedan u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, skupa sa svojim partnerima iz Zagreba, nedavno je kreirao jednu ideju odnosno viziju razvoja unske kontinentalne rivijere od izvora Une u mjestu Suvaja koje se nalazi u Republici Hrvatskoj, pa do Save koja je ušće Une. Sve to na principima održivog turizma i razvoja i pod nazivom “Unaland – Zemlja vodenih čarolija”.

Dugoročna vizija

“Mi smo stavili kodno ime “Projekat 424” obzirom dužinu toka rijeke Une od nekih 212 kilometara i rekli smo da unska rivijera ima 424 kilometra obala i riječnih ada koje trebamo svi zajedno razvijati i štiti. Dakle, glavni cilj je zaštita i očuvanje ljepote unske kontinentalne rivijere i njenih vrijednosti, ali i da, ako se može tako kazati, iskoristimo sve njene potencijale i stavimo ih u službu privrednog razvoja. Projekat je još uvijek u fazi ideje i mi sada okupljamo sve ključne i interesne strane; od institucija, gradova, općina, kantona, ministarstava, privredni subjekti i nevladin sektora u smislu da svi skupa kažemo da je to taj pravac razvoja kojim trebamo ići, a onda ćemo na bazi bilateralni, trilateralni i multilateralni odnosa raditi na kreiranju određenih pod projekata s kojima ćemo razvijati viziju, odnosno idejni pravac razvoja unske kontinentalne rivijere. To je jedna dugoročna vizija razvoja, koja je satkana od niza malih pod projekata i koraka”, kaže Mulić.

Related posts