Na sarajevskom aerodromu oduzet skupocjeni sat

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo spriječili su pokušaj izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina na skupocjeni sat marke “Ulysse Nardin” čija je tržišna vrijednost 68.000 KM.

Ovlaštena službena lica Grupe za spriječavanja krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Sarajevo, na osnovu informacija koje su ustupljene od strane kolega iz Uprave carina Republike Hrvatske, izvršili su presretanje i pregled prtljaga državljanina Bosne i Hercegovine koji je u BiH pokušao ući preko međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Tom prilikom, uz pomoć stacionarnog skenera “Smith&Heimann”,doniranog od strane EXBS programa, izvršeno je skeniranje prtljaga navedene osobe. Prilikom skeniranja pronađen je i oduzet skupocjeni sat “Ulysse Nardin” u vrijednosti 68.000 KM koji je navedeno lice pokušalo unjeti na teritoriju BiH bez plaćanja uvoznih dažbina, a za koji je prethodno podnio zahtjev za povrat PDV-a kod zemlje izvoznice.

Ovim radnjama potvrđene su informacije koje su kolege iz Hrvatske podijelile s UIO te je na osnovu istih izvršena vrijedna zapljena. Važno je napomenuti da je ovakav vid saradnje sa kolegama iz Hrvatske uspostavljen kroz stalno prisustvo na regionalnim obukama koje organizuje program EXBS od strane Vlade SAD.

Related posts