Na molbu Mesihoviću i bez konkursa: Supruzi Emira Suljagića država plaća specijalizaciju na KCUS-u

Emir Suljagić, jedan od članova stranke Građanski savez, prvomajske praznike proveo je zajedno sa drugim članom Reufom Bajrovićem (javnost ne zna za trećeg op. a.) u akciji prikupljanja molbi za zapošljavanje građana BiH koje će, kako su najavili iz GS-a, biti dostavljene članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Njihove aktivnosti prošle su gotovo nezapaženo, ali “važno je učestvovati”.

Empatija pripadnika takozvane ljevice prema nezaposlenim bh. građanima uistinu je dirljiva, posebno ako uzmemo u obzir da članovi uže porodice Suljagića i Bajrovića nemaju nikakvih problema sa pronalaženjem odgovarajućih radnih mjesta. Štaviše, neki od njih, poput supruge Emira Suljagića, doktorice Aide Bjelopoljak, nisu čak morali prolaziti ni zamorne konkursne procedure kako bi dobili posao. I tu dolazimo do spoznaje kako je Suljagić naučio pisati molbe za posao. Podučila ga supruga. Njegova specijalnost su pak molbe za grantove u NVO sektoru i molbe za “bijeli hljeb” koji je koristio čak dva puta, nakon ministrovanja u Vladi Kantona Sarajevo (dobio oko 30.000 KM) i nakon smjene s mjesta zamjenika ministra odbrane (oko 23.000 KM). Sve skupa, Suljagić je od države inkasirao više od 50.000 KM nezarađenog novca.

Što se supruge tiče… Aida Bjelopoljak trenutno obavlja specijalizaciju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Bjelopoljak je na specijalizaciju primljena u januaru 2014. godine na lični zahtjev, tako da je obavljanje specijalizantskog staža finansirala sama. Međutim, u januaru 2015. šef Klinike za ginekologiju i akušerstvo Zulfo Godinjak i tadašnja direktorica Discipline za zaštitu zdravlja žene i djeteta prof. dr. Senka Mesihović – Dinarević zatražili su od Federalnog ministarstva zdravstva da se specijalizacija doktorice Aide Bjelopoljak preimenuje “za potrebe UKC Sarajevo” – drugim riječima, da se njena specijalizacija plati iz budžeta Federacije BiH. Što će reći da je Senka Mesihović – Dinarević od svog brata, tada ministra, Rusmira Mesihovića tražila da država finasira specijalizaciju doktorice Bjelopoljak.

– Dr. Aida Bjelopoljak u toku svog specijalizantskog staža pokazuje zalaganje u radu, kao i želju da svoje stručno usavršavanje nastavi u našoj ustanovi. Zbog nedostatka kadra na našoj Klinici, želimo da imenovana postane član našeg kolektiva i svojim radom doprinese daljem unapređenju klinike – naveli su Godinjak i Senka Mesihović-Dinarević u svom zahtjevu, koji je tadašnji v.d. direktora KCUS-a Adnan Kapidžić proslijedio Federalnom ministarstvu zdravstva.

U istoj sedmici kada je upućen ovaj zahtjev, tadašnji federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, nekada blizak partijski kolega Emira Suljagića (obojica su bili istaknuti članovi SDP-a BiH), imenovan je za generalnog direktora KCUS-a. Jedna od prvih odluka koje je Mesihović kao novoizabrani direktor sarajevskog Kliničkog centra potpisao, bila je odluka o izboru Suljagićeve supruge na specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva “za potrebe KCUS-a”, potpisana 21. januara 2015. godine.

Pet dana kasnije, Federalno ministarstvo zdravstva potvrdilo je Mesihovićevu odluku, uz napomenu da će se “iznos troškova navedene specijalizacije utvrditi naknadno”. Dr. Bjelopoljak bi specijalizaciju trebala završiti do februara iduće godine.

Tako je Suljagićeva supruga po kratkom postupku primljena na KCUS da obavlja specijalizaciju na račun države, bez konkursa i suvišnih pitanja.

Njene kolege sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo za naš portal nezvanično su potvrdili da doktorica Bjelopoljak uistinu pokazuje nesvakidašnje “zalaganje u radu” – posebno, recimo, kada je riječ o snimanju atraktivnih selfija u službenim prostorijama KCUS-a, što ilustruje i fotografija koju objavljujemo uz ovaj tekst.

/faktor.ba

Related posts