Na Dječijem festivalu u Zenici uživalo 6.000 djece iz cijele BiH

Učešćem oko 6.000 djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, uz bogat kulturno-zabavni, program danas je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici održan Dječiji festival, koji šestu godinu zaredom organizuje Turski kulturni institut “Yunus Emre”, javlja Anadolu Agency (AA).

Dječiji fesival u BiH se organizuje u okviru projekta “Moj izbor je turski jezik” koji provodi Institut “Yunus Emre” za svu djecu koja uče turski kao drugi strani jezik. Tim povodom su danas u Zenicu, ukrašenoj turskim i zastavama BiH, na Dječiji festival autobusima doputovala djeca iz Sarajeva, Kiseljaka, Tuzle, Jablanice, Čapljine, Stoca, Mostara, Konjica, Cazina, Zavidovića, Tešnja, Travnika, Bihaća, Busovače i drugih gradova.

Najuspješnijim učenicima u takmičenju u crtanju, nojboljoj selife fotografiji i drugim disciplinama dodijeljene su vrijedne nagrade nakon čega je uslijedio zabavni program uz izvođenje turskih i bosanskih narodnih igara. Veliko oduševljenje učenika izazvale su i pjesme na bosanskom jeziku.

Učenike je najprije pozdravio predsjednik Turskog kulturnog instituta “Yunus Emre” Seref Ates, koji je ukazao na činjenicu kako se današnji festival održava povodom Dana djeteta, koji se svake godine obilježava širom Turske nizom manifestacija uz učešće djece iz svih dijelova svijeta.

Ates je iskazao zadovoljstvo zbog velikog broja učenika u BiH koji pokazuju interesovanje i uče turski jezik. Time su, kako je rekao, stekli 80 miliona prijatelja u Turskoj.

Sloboda i dijete

– Praznik Nacionalnog suverineta i djeteta, 23. april, ima svoje dvije dimenzije. Jedna je sloboda, a druga je dijete. Zbog toga mi slobodu ne želimo samo za djecu Republike Turske, već za svu djecu svijeta. Neka djeca Turske i BiH uvijek budu sretna i zadovoljna – poručio je Ates. Ukratko je prokomentarisao i brojne zastave kojima su djeca mahala tokom programa, te je kazao: “Neka se uvijek vijore zastave Turske i BiH.”

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc obraćanje je započeo na bosanskom jeziku i to rečenicom: “Draga djeco BiH. Srdačno vas pozdravljam i čestitam Dan djeteta. Neka vam svaki dan bude kao danas. Uvijek sretni bili”, nakon čega je uslijedio aplauz.

– Ponosni smo što imamo priliku zajedno sa vama proslaviti Dječiji festival. Vi ste naša budućnost i zato nam je drago što vas vidim ovdje sa nama – rekao je Koc, iskazavši posebno zadovoljstvo što se Dan djeteta proslavlja i na području BiH.

Koc je iskoristio priliku da zahvali svim turskim organizacijama, prvenstveno Ziraat Bank, Fondaciji Maarif, Institutu “Yunus Emre”, ali i drugima koji su doprinijeli organizaciji današnjeg festivala.

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Jasmin Duvnjak kazao je kako mu je drago da danas u Zenici ima priliku vidjeti djecu iz cijele Bosne i Hercegovine.

– Posebno mi je drago da ovdje, osim gradova iz Federacije BiH, imamo prvi put djecu iz Srebrenice. Ono što treba svi da znamo, da nažalost djeca u Srebrenici i drugom dijelu BiH koji se zove Republika Srpska ne mogu da uče ni bosanski, ni turski jezik. Stoga se iskreno nadamo da ćemo naredne godine na ovaj dan imati mogućnost da naša djeca uče i bosanski i turski jezik, u cijeloj državi Bosni i Hercegovini. Jer, pravo na maternji jezik je osnovno ljudsko pravo – poručio je Duvnjak.

Kratko se obratio i savjetnik u Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske Omer Arisoy, koji je ukazao na vrlo jake odnose između Turske i Bosne i Hercegovine, koji su, prema njegovim riječima, dodatno ojačani upravo turskim jezikom.

– Turski jezik je jezik srca – rekao je Arisoy te dodao kako će njegovo ministarstvo nastaviti davati doprinos u promociji turske kulture i jezika na području Bosne i Hercegovine.

“Elif”, youtuber “Bake” i Mirza Selimović oduševili

Uslijedile su nagrade za učenike koji su bili najuspješniji na takmičenjima koje je organizovao Institut “Yunus Emre”, koji su nagrađeni prigodnim poklonima. Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) tradicionalno je dodijelio četiri stipendije učenicima završnih razreda srednjih škola.

Na veliko oduševljenje prisutnih, putem videoporuke obratili su se bh. fudbalski reprezentativci i članovi turskog Basaksehira Edin Višća i Riad Bajić, njihovi saigrači Arda Turan i Emre Belezoglu, te poznati turski glumci Ozan Guven i Meryem Uzerli.

Atmosfera u prepunoj dvorani kulminirala je kada se na sceni pojavila mlada turska glumica Isabella Damla Guvenilir, poznatija po glavnoj ulozi u seriji “Elif”. Veliko oduševljenje mladih u Zeničkoj areni izazvao je i Bakir Karasalihović Bake, mladi i vrlo popularni youtuber iz BiH. Učenici su im poželjeli dobrodošlicu, a popularna “Elif” je izmamila gromoglasan aplauz nakon što je uzvniknula “Volim vas puno”. Potom je nastupio i popularni bh. pjevač Mirza Selimović.

Related posts