Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić

Osvojio osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na današnji dan, 9. januara 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji košarkaš Bosne i Hercegovine u historiji. Iako je na početku karijere igrao tenis, odlučio se za košarku.

Igrao je za KK Sloboda iz Tuzle od 1968. do 1972. godine. Zatim prelazi u redove sarajevske Bosne, gdje je doživio najbolje trenutke svoje karijere. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i donio titulu prvaka Evrope u Sarajevo.

U Real Madrid prelazi 1980. godine, gdje nastavlja sa sjajnim partijama. Karijeru je završio sa samo 29 godina zbog problema sa zdravljem.

Mirzinog života prisjetio se i njegov sin Dario.

On je posvetio objavu na Facebooku svom ocu, a za “Avaz” je izjavio:

– O Mirzi je sve već rečeno. Da je danas živ, Mirza bi i dalje bio mlad. Umro je u 47. godini, a do tada je sve postigao u životu, zamisli koja je veličina bio.

Delibašić je dva puta bio prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), osvojio je Kup Jugoslavije 1978. godine. S Bosnom je bio prvak svijeta 1981. godine, a osvojio je i špansku ligu s Realom 1983. godine.

Bio je prvi selektor košarkaške reprezentacije BiH. S državnim timom je nastupio na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine i osvojio osmo mjesto.

Izvor: avaz.ba

Related posts