Muftija Kudić: Uskladiti bajramske programe sa šehidskom dženazom u Prijedoru

20. juli je po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan Kurban-bajrama. Bajrami su povod za povezivanje porodice, prijatelja i rodbine, te za veselje i radovanje i za ugodnu atmosferu. Brojne institucije i mediji se pobrinu da priušte našim građanima lijepe trenutke uz bajramske koncerte, lijepe ilahije i pjesme, vatromete, te druge izraze radovanja povodom ovog velikog muslimanskog blagdana.

Ove godine nam ovaj veliki blagdan dolazi na dan šehidske dženaze za žrtve Prijedora, koja će se održati u memorijalnom centru “Kamičani”. 20. juli je datum koji je obilježio stravična ubistva, maltretiranje, progon i ponižavanje nesrpskog stanovništa 1992. godine u širem pojasu grada Prijedora i tokom cijele doline rijeke Sane.

Iako je bajramski ambijent ispunjen slavljeničkim elementima, pozivamo vas da na 20. juli 2021. godine ne organizirate nikakve javne koncerte i javne proslave bajrama, te da mediji svoje programske sadržaje usklade sa ovim danom i da na dan velike žrtve koju simobilizira Kurban-bajram, žrtvujemo ovaj povod u cilju poštovanja prema žrtvama i suosjećanja sa njihovim porodicama.

Napominjemo da će se dženaza ubijenim prijedorčanima klanjati u utorak, 20. jula 2021. godine, a program će početi u 12 sati. Dženazu namaz će predvoditi reisu-l ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

Sigurni smo da ćete ispravno razumjeti ovaj naš apel i da ćete ovaj dan žrtve, dan kurbana, provesti u skladu sa gore navedenom preporukom.

S izrazima poštovanja!

hafiz Mehmed-ef. Kudić,
muftija bihaćki i predsjednik OO za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na žrtve Prijedora

Related posts