Izetbegović o razgovorima sa HDZ-om o budžetu i imenovanjima

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu, upitan u vezi s usvajanjem budžeta institucija BiH za 2020. godinu, izjavio novinarima da ga …

… malo zbunjuju izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da  budžet treba ići  u redovnu proceduru.

– Toliko se to dugo razvlači. Svi su imali do sada prilike kazati šta su trebali. Ministar Vjekoslav Bevanda je predložio takav budžet, ispred HDZ-a, faktički. Trebao je da unese i njihove stavove u to – naveo je Izetbegović.

Izrazio je nadu da neće ići stvari u tom smjeru, dodajući da „treba požuriti s budžetom da bismo stekli uslove za održavanje lokalnih izbora“.

Upitan da li su približeni stavovi kada su u pitanju imenovanja, odgovorio je da treba svakome prepustiti da imenuje iz svoje kvote, „ne ulaziti u te stvari“.

Kaže da se SDA do sada tako ponašala, izuzev kada je u pitanju bilo imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer je to bio neki zajednički prijedlog.

– Tu smo našli za shodno da intervenišemo. Ostalo, treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor – smatra Izetbegović.

Po njegovim riječima, „stalno imamo tu mantru od hrvatske strane da su ugroženi“.

– Ali kad stavite te brojke na papir, onda vidite da ustvari jedan narod kojem pripada po Ustavu 50 posto pozicija je sveden najčešće na 33, 35, 40 posto. Tako da kroz pregovore koje ćemo imati sa HDZ-om u vezi implementacije presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava iz Strazbura i to će biti jedna od tema – naveo je Izetbegović.

Dodao je da SDA “nikada ne traži ništa mimo onoga što je Ustav propisao i što je vladavina zakona“.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Izetbegović je rekao da je Mostar, po njemu, riješen.

– Nadam se da srpska strana neće sad zatražiti neke nemoguće stvari tu, jer ne bih rekao da se ovo da više raspakivati. Ovu stvar treba usvojiti, a što se tiče same SDA, ona kani pružiti ruku Srbima u Mostaru i učiniti sve da se  osjećaju zaista jednakopravnim sa druga dva naroda u Mostaru – kazao je Izetbegović.

Mislim, dodao je on, ne samo da će biti jednakopravni, nego da će imati poziciju „jezička na vagi“ koja će im omogućavati da uvijek i ponešto više dobiju, „što i treba biti kada su u pitanju manjinske grupe“.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts