”Mreža” u Krajini: Presuda efendiji Fatkiću; Hapšenje tužioca Begića; Prevareni radnici “Fortune”

Naime, vijest o tužbi IZ Bihać protiv Asmira ef. Fatkića ostavila je mnoge bez riječi. Riječ je o efendiji koji je prijavio korupciju u bihaćkom medžlisu i javno svjedočio o širenju vehabizma u Krajini pa su mu uručili otkaz da bi ga disciplinirali. Traženo je sudom da iseli iz kuće u kojoj sa porodicom stanuje 18 godina. Općinski sud u Bihaću je po tužbi Islamske zajednice u Bihaću presudio je u korist efendije. Sud je jasan, tužitelj nema pravo tražiti nešto što je džemat gradio i zašto Islamska zajednica nije imala dokaz da je vlasnik nekretnine.

U Sarajevu Kantonalno tužilaštvo uhapsilo Džemala Karića zbog organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja, a u Bihaću Idriza Begića zbog istih radnji uz označene novčanice u rukama. Obojica su uhapšeni na radnom mjestu i nalaze se u jednomjesečnom pritvoru. Tužilaštvo tereti Karića da je odavao tajne informacije, davao savjete i upustva organizovanoj kriminalnalnoj grupi sa Alijom Delamustafićem na čelu. Kako se nevodi Krić je koristio posebni mobitel za navedene radnje, koji prilikom pretresa nije pronađen. Sve ove kriminalne radnje vršio radi napredovanja u poziciji. U isto vrijeme u akciji Miligram sipini ljudi uhapsili su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Idriza Begića, na djelu, na radnom mjestu, nakon što je primio 2 000 eura iznuđenog novca, ali u označenim novčanicama.

U nastavku emisije pozornost se skrenula i na Damira Hadžića bivšeg načelnika Općine Novi Grad, te kako je procjena vještaka Kasima Zuluma skupo koštala i Hadžića? O čijem hapšenju se oglasio i Lagumdžija kojeg je ova vijest zatekla na poslovnom putu.

U Tuzlanskom kantonu nekoliko destina firmi uništeno je po istom receptu. Posljednja je Fortuna iz Gračanice. Firmu su rukovodioci doveli do stečaja a istovremeno u krugu fabrike formirali privatna mala carstva i preko fiktivnih firmi izvlačili milione maraka. Zbog Fortuninih 200 radnika i svih prevarenih u Tuzlanskom kraju Mreža FTV-a otvara vrata istrage, piše Cazin.net.

Related posts