Mraz ubio jabuku, krušku, trešnju,malinu…

Poljoprivrednici u BiH još sumiraju štetu prouzrokovanu posljednjim mrazom, a po svemu sudeći ove godine kod mnogih neće biti trešanja, jabuka i krušaka, dok su stradali i vinogradi i orasi. Vremenske nepogode koje posljednjih godina pustoše voćnjake, dovele su voćare, kako tvrde, do bankrota.

Zbog ogromne štete koju su niske temperature, snijeg i mraz nanijeli poljoprivrednicima, Seljački savez Federacije BiH uputio je Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade FBiH, zahtjev za proglašenje elementarne nepogode kako bi mogli nadoknaditi dio uloženih sredstva.

Urod maline na području općine Sanski Most mogao bi ove godine biti umanjen i za 30 posto zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su pogodile ova područja u posljednjih desetak dana, potvrdio je predsjednik Udruženja “Sanska malina” Nermin Grebo.

Prema njegovim riječima, najveću štetu pretrpjeli su malinari u Vrhpolju, Fajtovcima, Skucanom Vakufu i drugim selima koja su smještena u višim predjelima, gdje je snijeg na nekim područjima polomio brojne biljke.

“Šteta je evidentna. Mraz i niske temperature su spalili listove pa je biljke neophodno tretirati aminokiselinama i ostalim preparatima kako bi se povratile. Razmjere štete biće poznate tek tokom berbe, ali je evidentno da je ona znatna”, rekao je Grebo. On je istakao kako će malinari zatražiti pomoć lokalnih i kantonalnih vlasti jer su mnogi od njih uložili znatna sredstva u proizvodnju ove kulture, a neki se i kreditno zadužili.

Related posts