Mostarcima masovno dolaze obavijesti o zapljeni imovine zbog neplaćene RTV pretplate

Građanima Mostara masovno dolaze obavijesti Općinskog suda u Mostaru o preciznom vremenu izvršenja naloga o popisu imovine za zapljenu zbog neplaćanja RTV pretplate, što je izazvalo paniku među mnogima.

Posebno su u strahu penzioneri koji su prema svim statistikama najurednije platiše svojih obaveza, jer ih je iznenadna obavijest o popisu imovine za zapljenu šokirala.

Jedna penezionisana Mostarka nam kaže da noćima ne spava zbog obavijesti da će joj za nekoliko dana po sudskom nalogu imovina biti popisana zbog neplaćanja RTV pretplate.

“Meni je to došlo kao grom iz vedrog neba. Nikada nisam dobila nikakav račun za RTV pretplatu koji bih trebala platiti, niti sam bila pozvana na sud zbog toga, niti dobila rješenje. Iskrena da budem, ja nisam znala ni da se zbog toga protiv mene vodi spor”, kaže nam Mostarka ogorčena onim što joj se dešava.

Iz mostarskih advokatskih ureda doznajemo da posljednjih dana penzioneri uveliko traže pravnu pomoć zbog obavijesti za popis imovine za zapljenu i da su priče svima slične kako tome nije prethodio sudski spor.

Ova situacije je otvorila brojna pitanja od onoga kako će plaćati račune za uslugu o kojoj nemaju ugovor ni račun, do toga kako će im imovina biti popisivana za zapljenu ako nikada nisu bili na sudu niti je bilo osnove za to.

Predsjednik udruženja potrošača Futura u Mostaru Marin Bago podsjeća da problemi u vezi s plaćanjem RTV pretplate traju godinama, ali da u Mostaru račun za tu uslugu, koji je osnova za tužbu, prema njegovim saznanjima, nikada niko nije dobio.

Podsjeća da je građanima Mostara račun za RTV pretplatu dolazio uz računu za električnu energiju, za što je ustanovljeno da nije u skladu sa zakonom. Tako su i tužbe koje su dolazile neplatišama po toj osnovi davno pale kao neutemeljene.

“Elektroprivreda nije izvršitelj te usluge i ne može to imati na svome računu, jer tu uslugu ne pruža. Televizija bi morala slati račune svakome na adresu, a oni to ne rade”, jasan je Bago.

Zbog čega RTV ne šalje građanima račune na njihove adrese, zašto još uvijek nema bazu podataka pretplatnika i zašto to nije uređeno zakonom, pitanja su za koja odgovore Bago vidi u ponašanju menadžmenta i politike.

IZVOR: KLIX

Related posts