Moguće cijeli kanton uvesti u sistem energetske efikasnosti

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona ima mladu i sposobnu ekipu u radnom kolektivu koja neprestano radi na pisanju i aplikacijama projekata iz EU i drugih fondova. Direktor RAUSK-a Samir Jodanović vjeruje da su načinili značajne iskorake na području uvođenja sistema energetske efikasnosti, uštedi novca i energije.

Ušteda
– Evropski fondovi su širom otvorili vrata za ovakvu vrstu projekata, mi trenutno implementiramo dva projekta new finance i new heat. To su kapitalne investicije, uvodimo nove sisteme grijanja na biomasu u sportskoj dvorani i kulturnom centru u Cazinu. Želimo da osvijestimo građane i vlasnike zgrada i objekata na koji način mogu da dođu do značajnih sredstava i da obnove objekte, kazao nam je Jodanović.

Razvojna agencija je osnovana sa ciljem jačanja privrednih kapaciteta u kantonu, a ovo je konkretan način na koji to čine. Jodanović ističe da uz dobijanje sredstava, privrednici isto tako ostvaruju značajne uštede novca koji bi inače potrošili na grijanje.

– Ako ćemo imati nabavku peći na drvnu masu koje vrijede oko 300.000 maraka u jednom od projekata, instalaciju tih peći radiće domaće firme i zdrav kapital će biti ubrizgan u privredu USK-a kroz doprinose i plaće radnika, kaže Jodanović.

Hrvatska prednjači u projektima energetske efikasnosti, BiH ima pozive da se priključi, ali je problem nedostatak edukovanih ljudi koji će aplicirati na projekte i dobiti sredstva. Razvojna agencija može napisati i aplicirati samo ograničen broj projekata.

– Zato ćemo imati i projekt edukacije u USK-u gdje će svi zainteresovani biti obučeni da mogu upravljati projektnim ciklusom, od pisanja do implementacije. Sredstva postoje, nažalost, nema dovoljno ljudi, istakao je Jodanović.

Ipak, odlazak stanovnika iz Bosanske krajine u inostranstvo ne baca Razvojnu agenciju u očaj.

Percepcija
– Taj trend postoji odavno i mi smo očigledno propustili priliku da na vrijeme reagujemo. Ali moramo pokušati promijeniti percepciju kod građana. Danas oni smatraju da ako se ne radi u državnoj firmi, kao da uopšte i nema poželjnog posla. Odlaske ne diktira toliko ni visina primanja, koliko negativna slika. Potrebno je pomoći ovih naših pet hiljada privrednih subjekata u USK-u, naglasio je Jodanović.

Tek kada se mladim ljudima pruži mogućnost da imaju gdje ostati, oni neće odlaziti.

Izvor: Oslobođenje – Ubrizgati kapital u privredu USK-a

Related posts