Moguća nova hapšenja zbog malverzacija pri registraciji vozila: Neke osiguravajuće kuće imale pečat banke

Uprava policije Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom 3. oktobra uhapsila je zaposlenika VGT Osiguranja Igora Nišandžića zbog malverzacija prilikom registracije vozila.

Akcija je pokrenuta nakon što u Direkciji cesta TK primijetili da prihodi od registracije vozila ne rastu, iako broj registriranih automobila na području TK nikada nije bio veći.

– Nismo došli do kraja tog predmeta, jer još nismo dobili izvještaje iz banaka. Do sada je utvrđeno da je uhapšeni oštetio budžet TK u iznosu od 90.000 maraka, ali sumnjamo da je šteta koju je počinila ta osoba oko 110.000 maraka – rekao je ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

Mnogo je načina na koji su službenici osiguravajućih kuća i tehničkih pregleda krivotvorili dokumente i tako nanosili štetu budžetu TK.

– Falsifokovali su uplatnice tako što su upisivali manje iznose, koje su uplaćivali, a potom prepravljali cifre na uplatnicama kada su ih predočavali kao dokaze o uplatama. Imali smo slučaje da su banke davale osiguravajućim kućama ovjerene bjanko uplatnice, koje niko nije kontrolisao. Čak su neke osiguravajuće imale pečat banke da mogu ovjeravati uplatnice. Kamion su registrovali kao radnu mašinu, a samim tim smanjivali sve troškove registracije. Krivotvorili su potvrde za samostalnu djelatnost, da bi smanjivali troškove registracije – otkrio je ministar Topčagić.

Ministar je dodao da je održan sastanak predstavnika MUP-a, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, Direkcije cesta TK sa predstavnicima osiguravajućih kuća i firmi koje obavljaju tehnički pregled vozila.

– Dali smo im do znanja da sve zlouptrebe koje su do sada rađene, moraju odmah prestati. Naši službenici koji rade s uplatnicama moraju primati uplatnice s terminalnom obradom ili da postoji dokaz o izvršenoj transakciji – kaže ministar Topčagić.

Na području TK trenutno je oko 130.000 registriranih vozila, što je rekordan broj.

– Smatramo da postoji još osoba koje su činile krivična djela i taj predmet je otvoren. To govorim na osnovu određenih saznanja do kojih su policijski službenici došli tokom dosadašnje istrage. Tu će biti još lica koja će biti uhapšena i tek tada ćemo znati o kojim novčanim iznosima se radi kada su u pitanju pronevjere – pojasnio je Topčagić.

Related posts