Mnogo nejasnoća oko srušenog neidentifikovnog objekta iznad Kanade, evo šta je do sada poznato

Neidentifikovani objekat oboren je u subotu iznad sjeverne Kanade, što je treći put u sedam dana da su američki borbeni avionu srušili objekte u zračnom prostoru Sjeverne Amerike.

U petak je američki F-22 oborio neidentifikovan objekt u zračnom prostoru Aljaske, a prošlog su vikenda F-22 uz obalu Južne Karoline srušili kineski balon za nadzor.

U ovom trenutku nema naznaka da neidentifikovani objekti imaju bilo kakvu vezu s kineskim nadzornim balonom, ali čini se da su dužnosnici nacionalne sigurnosti širom kontinenta i dalje nervozni. Zračni prostor nakratko je zatvoren iznad Montane prije nego što je brzo ponovno otvoren u subotu navečer nakon što je radarska anomalija natjerala avion da istraži prije nego što je situacija razjašnjena.

Šta je do sada poznato

Neidentifikovani objekt koji je oboren u kanadskom zračnom prostoru praćen je od petka navečer, navodi se u izjavi glasnogovornika Pentagona Patrick Ryder.

Objekt je otkrilo Komanda zračne svemirske odbrane Sjeverne Amerike (NORAD), a dva borbena aviona F-22 iz zajedničke baze Elemendorf-Richardson na Aljasci poslana su gore da nadziru objekt uz pomoć Zračne nacionalne garde Aljaske.

Čini se da je letjelica “cilindrični objekt” manji od kineskog balona za nadzor koji je prethodno oboren, rekla je kanadska ministrica odbrane Anita Anand na konferenciji za novinare u subotu.

“Praćenje se nastavilo danas kada je objekt prešao u kanadski zračni prostor, a kanadski zrakoplovi CF-18 i CP-140 pridružili su se formaciji za daljnju procjenu objekta”, stoji u izjavi Rydera.

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau odobrili su obaranje u subotu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Biden je ovlastio američke borbeneavione dodijeljene NORAD-u da provedu operaciju i američki F-22 je oborio objekt na kanadskom teritoriju u bliskoj suradnji s kanadskim vlastima”, stoji u saopćenju Bijele kuće. “Čelnici su raspravljali o važnosti vraćanja predmeta kako bi se utvrdilo više detalja o njegovoj namjeni ili porijeklu.”

Objekt je oboren projektilom AIM-9X s američkog F-22 istog projektila i aviona koji su u petak oborili neidentifikovani objekt, a 4. februara kineski nadzorni balon.

“Objekt je letio na visini od otprilike 40.000 stopa, nezakonito je ušao u kanadski zračni prostor i predstavljao razumnu prijetnju sigurnosti civilnog leta. Objekt je oboren otprilike 100 milja od granice Kanade i Sjedinjenih Država iznad kanadskog teritorija u središnjem Yukonu”, rekla je Anand.

Rydero je kazao da dok kanadske vlasti provode operacije izvlačenja, FBI će “blisko sarađivati s Kraljevskom kanadskom konjičkom policijom”.

Subotnje rušenje neidentifikovanog objekta treći je takav incident u jednoj sedmici.

U petak je američki F-22 oborio neidentifikovani objekt iznad zračnog prostora Aljaske nakon što su ga SAD pratile od četvrtka navečer.

Piloti su dali različite izjave o onome što su primijetili nakon što su se približili objektu, rekao je CNN-u izvor upućen u obavještajne podatke; neki piloti su rekli da je “ometao njihove senzore”, ali drugi piloti su rekli da to nisu doživjeli.

Objekt je letio na 40.000 stopa, što ga je činilo rizikom za civilni saobraćaj. To ga je razlikovalo od kineskog balona za nadzor, koji je putovao “znatno iznad komercijalnog zračnog prometa”, rekao je tada Ryder, prenosi CNN.

Izvor: Klix.ba

Related posts