Mlada Bišćanka besjedom o miru u BiH osvojila 2. mjesto u Japanu

Učenica Gimnazije iz Bihaća Ada Čizmić osvojila je vrijedno drugo mjesto na 28. svjetskom takmičenju u govoru o miru na japanskom jeziku, koje se tradicionalno održava u Hirošimi.

Na takmičenju je sudjelovao veliki broj učenika i studenata koji borave i školuju se u Japanu.

“Govorila sam o različitim narodima i kulturama u Bosni i Hercegovini, kojima treba da se ponosimo, zatim o ratu i stradanjima kroz koja smo prošli i o tome kako treba da se okrenemo miru, toleranciji i izgradnji bolje budućnosti”, istakla je Čizmićeva.

Kaže kako je njen govor naišao na odličan prijem kod Japanaca, koji su izrazili veliku zainteresiranost o tome da nauče nešto više o BiH.

Ova mlada Bišćanka već punih osam mjeseci boravi u ovoj dalekoj istočnoj zemlji u sklopu AFS programa interkulturalne razmjene učenika srednjih škola, u koji je uključena i BiH. Program omogućava srednjoškolcima da provedu godinu dana u nekoj stranoj državi i da stiču znanja o jeziku i kulturi te zemlje.

Čizmićeva kaže kako boravi u jednoj japanskoj porodici, koja ju je odlično prihvatila, a njene impresije o Japanu su izuzetne.

“Mogu reći kako se nimalo nisam pokajala što sam izabrala Japan. Ovo je jedna izuzetna zemlja s predivnom kulturom i specifičnim načinom života i možda to nama u Evropi izgleda komplikovano i nedokučivo, ali u stvari nije tako. Jezik je ispočetka težak, ali kada savladaš osnovna pravila brzo se uči”, kaže ova srednjoškolka, dodajući kako su Japanci izuzetno gostoljubivi i druželjubivi. – pišu Nezavisne.

Related posts