MIZ Bihać organizirao seminar za mlade “Pripreme za brak”

U sali Medžlisa Islamske zajednice Bihać održan je poludnevni seminar za mlade na temu „Pripreme za brak“ u organizaciji Savjetovališta za brak i porodicu u saradnji sa Mrežom mladih istoimenog medžlisa.

Haris-ef. Dedić, koordinator Mreže mladih, u uvodnom dijelu se zahvalio mladima na dolasku i istakao važnost ove teme i potrebe za saradnjom ova dva odjela pri Medžlisu Islamske zajednice Bihać.

Zineta Horozović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu i voditeljica Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Bihać, također se zahvalila prisutnima i upoznala ih sa radom Savjetovališta, predstavila tim, program i pojedine usluge te sve mogućnosti koje kao mladi imaju za planiranje braka i u vlastitom radu i oblikovanju formiranih obrazaca u porodici porijekla.

„Izbor bračnog druga i ašikovanje“ tema je predavanja koju je prezentirala mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog i savjetnica teolog pri Savjetovalištu za brak i porodicu. Ona je ovom prilikom napravila paralelu između nekadašnjeg tzv. ašikovanja i današnjeg upoznavanja i veze momka i djevojke, te navela njihove dobre i loše strane. O izboru bračnog druga referirala se na ajete i hadise o ovoj temi i izvukla osnovne smjernice za jednu od najvažnijih životnih opredjeljenja.

Mladi su aktivno učestvovali u radionici na temu „Asertivna komunikacija kao temelj kvalitetnog bračnog života“ koju je vodila mr. Nejra Nesimović, savjetnica psiholog i psihoterapeut pri Savjetovalištu za brak i porodicu. Objasnila je tri vrste komunikacije te aktivirala prisutne radom u grupama na ovu važnu temu sa ciljem osvještavanja pravilnog načina komunikacije među supružnicima kao osnovnim alatom za kvalitetan brak.

„Planiranje braka: Zajedništvo i individualizam“ bila je tema zadnje radionice ovog seminara koju je vodila Zineta Horozović.

– Uz stalni lični rast i razvoj, pronalaženje vlastite životne misije, planiranje kratkoročne i dugoročne budućnosti te aktivnim radom već prije braka privlačimo osobu sličnih afiniteta što olakšava dalje procese. Radionica sa pogledom iz budućnosti otkrila je osnovne duhovne alate koje nam vjera u startu pruža kako razvod braka ne bi bio moguća opcija za rješenje problema koji nastupe u braku. Atmosfera u sali je bila posebna, topla, pozitivna i sa puno humora. Mladi su uživali u svakom trenutku i aktivno uzimali učešće u svim temama koje su po njihovim reakcijama potrebne mladima danas – istakla je voditeljica.

U 2022. godini planiran je niz seminara u organizaciji Savjetovališta za brak i porodicu sa nekoliko prioritetnih ciljnih grupa na temama koje su od važnosti za duhovno i mentalno zdravlje pojedinca i zajednice.

Izvor: Preporod.info

Related posts