Misteriozne cigarete iz Kine na sarajevskim ulicama “idu k'o halva”

– Molim vas jednu šteku Ashime.

– To vam je 15 maraka!

– Hvala, prijatno.

Ovako teče razgovor na mostu u sarajevskom naselju Otoka. Ništa drugačije nije ni na pijacama Markale i Ciglane, gdje se prodaju cigarete nesvakidašnjih brendova, bez akciznih markica, ispod stola, za stalne, naviknute mušterije, piše Dnevni avaz.

– Što bacati pet maraka za kutiju cigara kad ih ima za dvije marke. Isto je to, otrov – otrov – kaže jedan od stalnih mušterija prodavača na Ciglanama.

Rijetko će neko na pijacama pronaći cigarete poznatih i originalnih brendova. Cigarete pakovanja Marble i Ashima koje se, kako pišu evropski mediji, proizvode u dalekoj Kini, na bh. ulicama mogu se kupiti za svega dvije marke po kutiji, a ako uzimate šteku, onda je jeftinije! Kada upitate prodavača na ulici gdje nabavlja ove cigarete, odgovara diplomatski i neodređeno: “Donesu mi.”

Nema ih u legalnoj prodaji u Bosni i Hercegovini. Potvrdio je to i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

– Ove cigarete ne prodaju se zvanično na tržištu BiH. Niko ih legalno ne distribuira – kaže Kovačević.

Kovačević je naglasio da je evidentno i da je svima jasno da i u BiH postoji crno tržište duhana. Već odavno.

– Logično je da postoji crno tržište zbog povećanja akciza koje se događa od 2009. godine praktično svake godine Upravni odbor UIO donosi tu odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i duhan, a u pravcu usklađivanja oporezivanja akcizom s legislativom EU. Iz godine u godinu podizanje tog opterećenja akcizom vjerovatno određene grupe ljudi navode na nelegalnu prodaju duhana i duhanskih proizvoda – dodaje Kovačević.

Jedan od švercera duhanom i cigaretama s kojim su reporteri Avaza razgovarali otkrio je da cigarete koje on prodaje u BiH dolaze s Kosova.

– Ne mogu više ništa govoriti, ne želim da me uhapse – kazao je sagovornik.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da na pojedinim gradskim pijacama poput Markala, švercerima policija i nadležni organi “ne smetaju” u svakodnevnoj prodaji cigareta.

Najšvercovanije

Kako pokazuju izvještaji policijskih agencija u regionu i Evropi, primjera radi iz Rumunije, lani su među najviše švercovanim cigaretama upravo bile Ashima i Marble te, Mermer, Plugarul, Jin ling i Marlboro, a šverceri su najčešće iz Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Turske i Rumunije.

Related posts