Mirča Džoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Jasna poruka

Vodeći vojni savez na svijetu neće skrštenih ruku posmatrati udar na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje

Zamjenik generalnog sekretara NATO saveza Mirča Džoana (Mircea Geoana) došao je u službenu posjetu Sarajevu. Džoana je poslao poruku da snažno podupire našu državu te da se oštro protivi secesionističkim težnjama koje potkopavaju stabilnost.

Predani BiH

– NATO je predan vašoj zemlji već godinama. Podržavamo vaša reformska nastojanja. Pomažemo vam ojačati sposobnosti kao što su upravljanje vanrednim situacijama i borba protiv terorizma. Te reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima. Cijenimo vaš doprinos koji dajete našoj sigurnosti. Dakle, BiH ne prima samo, nego i daje, spremna je da i dalje učestvuje u našim aktivnostima. Stojimo spremni da nastavimo s našim političkim dijalogom – kazao je zamjenik generalnog sekretara NATO saveza.

Ž4 = Secesionističke težnje

Posebno je značajno što je Džoana u prvi plan istakao protivljenje secesionističkim težnjama, a koje otvoreno ispoljava Milorad Dodik. Na taj način još jednom se šalje jasna poruka da vodeći vojni savez na svijetu neće skrštenih ruku posmatrati udar na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Također, Džoana je jasno dao do znanja da su vrata za samo članstvo za Bosnu i Hercegovinu otvorena te da je budućnost BiH u ovom vojnom savezu.

Ova posjeta dolazi u važnom trenutku pokretanja evropskog puta za BiH, ali i zabrinjavajuće retorike i poteza Milorada Dodika. Ipak, najveća vojna sila u svijetu poručila mu je da se ne igra.

Bogata karijera

Mirča Džoana rođen je 14. jula 1958. godine. Ovaj rumunski političar služio je kao predsjednik gornjeg doma rumunskog parlamenta – Senata od 20. decembra 2008. do opoziva 23. novembra 2011. Od 21. aprila 2005. do 21. februara 2010. bio je na čelu Socijaldemokratske stranke, najveće političke stranke u Rumuniji. Nadalje, bio je kandidat te stranke za mjesto predsjednika Rumunije na predsjedničkim izborima 2009. godine, a koje je tijesno izgubio od Trajana Baseskua (Băsescu).

Dana 17. jula 2019. imenovan je za zamjenika glavnog sekretara NATO-a.

Izvor: Avaz.ba

Related posts