Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Dodik ne govori istinu, zatražio je pratnju za put u Hrvatsku

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oglasilo se povodom izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika i navelo kako nije govorio istinu kada je rekao da mu ne treba zaštita policije kada se nalazi na teritoriji Hrvatske, kao i to da nije tražio policijsko obezbjeđenje te da njegova pratnja ne putuje naoružana.

U saopćenju za javnost iz Ministarstva navode kako je kabinet Milorada Dodika prije putovanja u Hrvatsku 14. februara uputio dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem je navedeno da je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika RS-a obezbijedi nesmetan prelaz te patrola policije i policijska pratnja s eskortom.

“To je zatraženo za jedan od graničnioh prelaza sa Hrvatskom. U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika RS-a putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ove podatke neće objaviti iz sigurnosnih razloga. Ministarstvo je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno”, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da ne znaju da li je molbi Milorada Dodika udovoljeno te su pozvali medije da se informišu na koji način je realizovano navedeno putovanje.

“Također, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, dana 15. februara prošle godine, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane Policije Republike Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 km/h, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje”, stoji u saopštenju.

Tim povodom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozvalo je sve državljane BiH da se, kada upravljaju motornim vozilima u drugim zemljama, pridržavaju važećih propisa, te da ne ugrožavaju živote i imovinu drugih lica.

klix.ba

Related posts