Ministarstvo turizma FBiH: Iznajmljivači nekretnina se mogu registrovati kao fizičke osobe

Građani FBiH koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane pokušavaju registrovati svoju djelatnost nakon što im je stiglo obavještenje kompanije Booking.com da se više neće moći oglašavati na njihovom servisu ukoliko ne budu registrovani. Iako je ovaj problem riješen na nivou FBiH, općine u KS još nisu uskladile svoje propise, zbog čega je nastao problem u praksi.

Naime, Booking.com je iznajmljivače obavijestio da im je stigao dopis od Turističke zajednice KS o nekretninama koje nisu registrovane te im je dat rok od 10 dana da to učine. Kada su se osobe koju su odlučile “legalizovati” svoje poslovanje obratile općinama, obavijestili su ih da se mogu registrovati kao preduzeće ili obrt, što iziskuje mnogo veće troškove nego registracija fizičke osobe koja ne podliježe fiskalizaciji.

Neusklađenost s federalnim nivoom

Federalno ministarstvo okoliša i turizma oglasilo se saopćenjem u kojem su pojasnili kako su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (ZUD) moguća tri oblika registracije: pravna osoba, obrtnik i fizička osoba. Kao pravna osoba (d.o.o. i d.d.) se oni koji iznajmljuju svoje smještajne kapacitete registruju kod nadležnog suda u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, dok se kao fizička osoba-obrtnik s mogućnošću iznajmljivanja više nekretnina registruju u skladu sa Zakonom o obrtu FBiH koji je podložan fiskalizaciji. Treća opcija je registracija kao fizička osoba-iznajmljivač, odnosno vlasnik nekretnine koju izdaje, i ova osoba nije obrtnik, ne obavlja djelatnost i ne podliježe fiskalizaciji te prijavljuje porez na prihod kao fizička osoba, uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice.

“Odredbama članova 41-49 ZUD i podzakonskih akata (Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu) propisani su elementi za kategorizaciju objekata koji se koriste za kratkoročni najam (sobe, apartmani, studio apartmani i kuće za odmor) te definiraju zajedničke i podijeljene nadležnosti između FMOIT-a i jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi), gdje je ministarstvo nadležno za utvrđivanje kategorije ugostiteljskih objekata sa četiri i više zvjezdica, a jedinice lokalne samouprave za niže kategorije. Kako se pozivaju na isto zakonsko uporište, jedinice lokalne samouprave, koje se još nisu uskladile s važećim zakonom, mogu analogno primijeniti ponuđene urneke za rješavanje ove problematike u svojoj nadležnosti, a ovo ministarstvo im se stavlja na raspolaganje za više informacija i nudi stručnu pomoć u rješavanju ovih pitanja”, navodi se u saopćenju.

Iznajmljivači nemaju adekvatna objašnjenja

Ovaj zakon je definirao i nadležnost kantona za vođenje postupaka kategorizacije hotela, motela i hostela s dvije i tri zvjezdice. Iz ovog ministarstva ističu kako se neki kantoni još nisu donijeli zakone iz ove oblasti, tako da, trenutno, u nekim kantonima nije moguće kategorizirati ovakve ugostiteljske objekte.

“Zbog ovog propusta ugostitelji su često u prilici da im se nameću obaveze i/ili različita tumačenja obaveza, bez adekvatnih pojašnjenja u vezi s načinom ulaska u legalne pravne okvire. S druge strane, određeni kantoni poput ZDK su se odlučili na analognu primjenu federalnog zakona te uspješno vrše registraciju ovih ugostiteljskih objekata na svojoj teritoriji. S obzirom na novonastalu situaciju predlažemo svim kantonima provođenje ovog modela do donošenja odgovarajućeg kantonalnog propisa”, kažu iz FMOIT-a.

Prolongirati rok za registraciju

U Kantonu Sarajevo još nije donesen zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, niti se analogno primjenjuje federalni zakon, a prema informacijama s terena, neke jedinice lokalne samouprave u ovom kantonu ne informiraju zainteresirane stranke o mogućnosti registracije njihovog poslovanja kao fizičke osobe-iznajmljivača, što je posebno dobilo na intenzitetu nakon dopisa Turističke zajednice KS kompaniji Booking.com, o čemu je Klix.ba već pisao. Zbog toga iznajmljivači u KS trenutno imaju opciju da se registruju kao obrt i plaćaju dažbine za cijelu godinu, i u mjesecima kada ne iznajmljuju nekretnine.

“Kako registrovanje obrta ili privrednog društva donosi mnogo veće troškove, znatan dio ugostitelja je doveden u beznadežan položaj. Iako cijenimo i pozdravljamo napore Turističke zajednice KS na smanjenju crnog tržišta i ukupnog podizanja standarda i kvaliteta pružanja ugostiteljskih usluga u Kantonu Sarajevo i u cijeloj Federaciji BiH, smatramo da je neophodno, prije ovakvih jednostranih poteza, provesti širu koordinaciju s nadležnim institucijama te osigurati mogućnost usklađivanja s pozitivnim zakonskim propisima onih ugostitelja koji žele poslovati legalno. Iz svega navedenog očigledno je da to u ovom trenutku nije moguće uraditi, posebno ne u datom roku od deset dana. U vezi s tim, ovo ministarstvo poziva Turističku zajednicu KS da prolongira rok kod kompanije Booking.com, a općine i Kanton Sarajevo da izvrše adekvatne pripreme i oforme komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata u skladu s važećim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH i tako stvore preduvjete da svi zainteresirani ugostitelji imaju priliku provesti odgovarajuće procedure registracije, ne trpeći finansijsku štetu”, kažu iz nadležnog ministarstva.

Zakon u parlamentarnoj proceduri od oktobra

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom grupacije Svjetske banke, pripremilo je novi Nacrt zakona o ugostiteljstvu, a Vlada FBiH uputila ga je u parlamentarnu proceduru u oktobru prošle godine, međutim još nije bio na dnevnom redu Parlamenta.

/klix.ba

Related posts