Ministarstvo obrazovanja USK razmatra slučaj navodnog zlostavljanja autističnog učenika u B.Petrovcu

Nakon što je nastavnik I. Z. navodno vikao na autističnog učenika OŠ “Ahmet Hromadžić” iz Bosanskog Petrovca Rijada Kadića Husetića (12) i pljunuo ga u lice, reagovalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i obećalo da će poduzeti sve potrebne mjere da se riješi navedeni slučaj.

Kako nam je kazao nadležni ministar Muhamed Ramić, uputili su nalog OŠ “Ahmet Hromadžić” da dostave izvještaj o navedenom slučaju, nakon što je Rijadova majka kontaktirala ministarstvo i rekla šta se dogodilo.

“Majka je također obavijestila i policijsku stanicu Bosanski Petrovac, tako da vjerujem da će u ovaj slučaj biti uključen i policijski izvještaj. Iz škole su nam već dostavili izvještaj koji nisam stigao detaljno pregledati, ali kada sakupimo sve što je potrebno sazvat ćemo kolegij, usaglasiti stavove i donijeti odluku”, pojasnio je ministar Ramić.

Ministar je naglasio da će vrsta sankcije zavisiti od školskog izvještaja na osnovu kojeg će se utvrditi težina slučaja.

“Sve je još u proceduri, ali ukoliko u izvještaju bude navedeno sve onako kako je majka ispričala poduzet ćemo sve što je u našoj moći da sankcionišemo tog nastavnika, jer je ovo baš osjetljiv slučaj, pogotovo jer je riječ o autističnom dječaku”, dodao je.

Naglasio je da je Rijad bio prvi dječak na području Unsko-sanskog kantona kojem je dodijeljena asistentica u nastavi jer je on to želio.

“Ona mu već tri godine pomaže u savladavanju nastavnog procesa i gradiva. Trenutno vam ne mogu reći na koji način će se ova situacija riješiti, ali obećavam da hoće, jer ja kao ozbiljan čovjek nikada ne bih dozvolio da se ovakvo nešto događa bilo kome u obrazovnom procesu, a ne ovako osjetljivoj kategoriji”, zaključio je ministar Ramić.

Našoj redakciji se jučer obratila majka Fatima koja je rekla šta se dogodilo, a nakon nje smo kontaktirali i asistenticu koja je bila s Rijadom u tom trenutku te potvrdila da se to dogodilo.

Kontaktirali smo i OŠ “Ahmet Hromadžić” kako bismo saznali njihov stav o navedenom događaju, međutim, direktorica nije željela davati nikakve izjave.

klix.ba

Related posts