Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Sutra sastanak sa federalnim premijerom i premijerom USK o rješenjima za smještaj migranata na prostoru USK

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas nakon sastanka Operativnog štaba da će svi migranti koji ulaze u BiH biti smješteni u prihvatne centre, te da će država koristiti sve instrumente i poluge da situaciju sa migrantima drži pod kontrolom.

– Nisam siguran da se sve države na balkanskoj ruti ponašaju iskreno, odgovorno i profesionalno. Prema mojim informacijama, sve zemlje na balkanskoj ruti u ovoj godini registrovale su za 50 posto manje migranata u odnosu na BiH. To znači da nismo iskreni – kaže Mektić.

Nema ništa od “politike naseljavanja” migranata u BiH, naglašava Mektić.

– Toga neće biti, barem dok sam ja na ovoj funkciji. Očekivao sam veću podršku Vijeća ministara, ali je i u Vijeću ovaj problem dobio političke konotacije, pa se razgovara ko je odakle, ko gdje dolazi, ko je šta, kao i sve što mi radimo ovdje. Ne možemo tako gledati taj problem: daj otjeraj ih iz jednog kantona u drugi, da nisu u RS-u, a da jesu u Federaciji, itd. – rekao je Mektić.

Kada su u pitanju prihvatni centri, danas bi trebala biti predana na upravljanje bivša kasarna Ušivak, gdje će biti smješteni migranti. Radi se o objektu 400 hiljada metara kvadratnih površine koji bi trebao zadovoljiti potrebe za prihvat migranata na širem području Sarajeva, kaže Mektić.

– Do toga još nije došlo zato što Crveni krst FBiH još nije ispraznio neko skladište koje je u toj kasarni. Danas je na Operativnom štabu energično ponovljen stav da se odmah isprazni to skladište i da stavimo u funkciju kasarnu – rekao je Mektić.

On je najavio da će se sutra sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i premijerom USK Huseinom Rošićem kako bi razgovarali o rješenjima za smještaj migranata na prostoru USK.

– Gore zaista postaje dosta složena situacija, sve je veći broj migranata. Nemamo adekvatan odgovor, prije svega u smislu jednog odgovarajućeg prihvatnog centra. Najbolje bi bilo da dobijemo dio Agrokomercovih objekata i tu organizujemo boravak migranata, a za to će nam trebati saglasnost Vlade FBiH koja je većinki vlasnik Agrokomerca – kazao je Mektić.

Zaliha hrane za migrante u USK ima dovoljno, tvrdi Mektić.

– Nije u pitanju nikakva kriza. Jučer smo donijeli odluku na Vijeću ministara da se Crvenom krstu USK dodijeli grant od 50.000 KM i Crvenom krstu Mostar za potrebe Salakovca 25.000 KM. Jučer me je zvao evropski komesar za izbjeglice, upoznat je sa probemima i on je odlučio da će dati novčanu pomoć koja će ubrzo biti operativna. Ali me zamolio da još ne govorimo o konkretnom iznosu, to će za koji dan objaviti Evropska komisija – rekao je Mektić.

On je kazao i da će na zaštiti granica biti povećan broj policajaca koji će kontrolisati ulazak migranata.

Related posts