Ministar Dedić otvorio Dane jagodastog voća u Čeliću: Trud i rad naših proizvođača ključ je uspjeha

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić proglasio je otvorenom 26. manifestaciju  “Dani jagodastog voća BiH”, trodnevnu privredno-turističku manifestaciju koja se u različitim vremenskim intervalima održava od 1980. godine. Ističući dragocjen doprinos proizvođača jagodastog voća razvoju domaće prehrambene industrije, čiji rad je ključ uspjeha. Ministar Dedić je podsjetio i da su, zahvaljujući upravo njima, bosanskohercegovačke jagode nadaleko čuvene.


“Čelić je, kako u našoj zemlji tako i van granica Bosne i Hercegovine, poznato mjesto po uzgoju kvalitenih sorti jagoda. Vrijedni ljudi ovog kraja zasijali su na stotine dunuma jagoda. Njihova pažnja i trud zaslužuju maksimalnu podršku, jer su primjer kako se uz posvećen pristup mogu ostvariti kvalitetni rezultati u ovom sektoru proizvodnje. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je putem Ureda za koordinaciju projekata (PCU) koji realizira IFAD-ove projekte osiguralo podršku u sadnji jagoda na području općine Čelić, na ukupno 300 dunuma (30 ha). Do danas je podignuto i zasađeno 300 plastenika, svaki površine 1.000 m2. Pored ove vrste podrške proizvođači jagodastog voća, ali i svi drugi poljoprivrednici sa područja ove općine svake godine ostvaruju redovne podrške za proizvodnje koje iznose oko 700 hiljada KM”, izjavio je ministar Dedić.

Također, istaknuto je da je u proteklom periodu Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržalo dva infrastrukturna projekta izgradnje lokalnog puta i brane na akumulaciji Šibošnica na području ove općine, a u novom projektu IFAD-8 planirana su sredstva za sufinansiranje start paketa za sadnju jagode u visini od 350.000 KM, te podrška izgradnji tržnice u Čeliću sa 160.000 KM.


Na ovogodišnjem Sajmu jagoda u Čeliću očekuje se učešće oko 500 izlagača, kao i posjeta ambasadora nekoliko zemalja koje djeluju u Bosni i Hercegovini. U ime domaćina i organizacionog odbora riječi dobrodošlice uputio je načelnik Čelića Admir Hrustanović i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Oni su iskazali zadovoljstvo što je manifestacija ponovo organizirana na zadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača Čelića i Tuzlanskog kantona, navedeno iz je Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts