Ministar Dedić obišao radove u Ključu: Bolja putna infrastruktura i povezanost za stanovnike Ključa

Ministar Dedić obišao radove u Ključu: Bolja putna infrastruktura i povezanost za stanovnike Ključa

Na području Unsko-sanskog kantona nastavljena je realizacija projekta modernizacije magistralnih cesta na području FBiH, a u sklopu kojeg su danas započeti završni radovi i asfaltiranje magistralne ceste  M15 Crljeni – Zgon na području općine Ključ. Ukupna vrijednost ovog ugovora iznosi 5.395.360 KM, a očekivani završetak radova je 21.06.2022. godine.

U toku 2016. godine realizirana je sanacija na ovom putnom pravcu koju je realiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Jedinica za provedbu projekata u šumarstvu i poljoprivredi, u suradnji s JP Ceste Federacije BiH Sarajevo, u sklopu projekta hitnog oporavka od poplava kojeg je finansirala Svjetska banka u ukupnoj vrijednosti od cca 975 hiljada KM.

Ovom prilikom završne radove obišli su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH
Šemsudin Dedić u pratnji načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića i zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmina Musića i Mersada Draganovića.

“Za projekte na području općine Ključ sa nivoa Federacije BiH osigurana su sredstva u iznosu od preko 12 miliona KM (gradski most na ulazu u Ključ, traka za spora vozila na Laništu, magistralni put Zgon-Crljeni, lokalni putevi Ključ-Humići i Hasići-Tićevići, i dr.) čijom realizacijom se stvaraju uslovi za bolju povezanost sa drugim krajevima i stvaraju bolji preduslovi za nove investicije, otvaranje radnih mjesta, razvoj turizma, poljoprivrede i ostanak ljudi na ovim prostorima”, izjavio je ministar Dedić.

“Htio bih se zahvaliti ljudima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta, Cestama Federacije BiH, Vladi Federacije, a posebno ministru Šemsudinu Dediću bez kojeg ovaj projekat ne bi bio priveden kraju”, kazao je načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

“Moram naglasiti da su protekle četiri godine bile najplodonosnije u odnosu Vlade Federacije BiH prema općini Ključ. U tom smislu želim istaknuti da, zahvaljujući kontinuiranoj komunikaciji prije svega sa ministrom Dedićem, u Ključu nikad nije bilo više investicija, ne samo u putnu infrastrukturu, nego i podrške privrednicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i brojnim projektima koje smo kandidirali kao lokalna zajednica”, rekao je Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

U pitanju je projekat na čiju realizaciju mještani Crljeni čekaju skoro 70 godina.   “Dokumentacija za ovaj put je upućivana i u Beograd za vrijeme socijalističke Jugoslavije i evo zahvaljujući Vladi Federacije i ministru s našeg kraja Šemsudinu Dediću dočekali smo završetak ovog projekta”, rekao je Jusuf Omerović, aktivista koji od osamdesetih radi na osiguravanju podrške za ovaj put, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts