Migranti u USK glavna tema sjednice Skupštine USK 4. juna

Kolegij Skupštine USK utvrdio je danas dnevni red i termin naredne sjednice Skupštine USK. Četvrog juna održaće se redovna sjednica a vrlo brzo i tematska o zdravstvu. Dosta je ozbiljnih i važnih tema koji zahtjevaju da se o njima raspravija poput migrantske krize, stanju u zdravstvu, pravnoj zaštiti uhapšenih pripadnika 5. korpusa AR BiH.

Migranti u USK biće glavna tema na sjednici Skupštine koja će se održati 4. juna, potvrdeno je na današnjoj sjednici Kolegija. U skupštinsku proceduru još nisu upućeni vladini materijali sa potrebnim detaljnim informacijama o sve vedem prilivu migranata te njihovom boravku u kantonu, no očekuje se da će uskoro biti dostupni poslanicima.

Na red je došao i Zakon o legalizaciji bespravno izgradenih objekata čije usvajanje već duže vremena čekaju lokalne zajednice. Nacrt Zakona o sudskim taksama takoder će biti predmet razmatranja zakonodavne vlasti. Nakon što je imenovana upravljačka struktura, ispunjeni su uslovi da se Skupštini ponudi program rada Boračkog fonda za stambeno zbrinjavanje, zašto su posebno zainteresirani podnosioci zahtjeva za dodjelu boračkih kredita. članovi Kolegija danas su se saglasili da Vlada što prije dostavi Informciju sa mjerama o pravnoj zaštiti generala Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika 5. korupsa koji su nedavno uhapšeni.

Vanredne za sada neće biti, ali uskoro bi se trebala održati i tematska sjednica Skupštine posvećena zdravstvu. Na tome insistiraju u DF još od 2015.godine, a nakon svih dešavanja posebno oko Kantonalne bolnice, smatraju da je definitivno sazrilo vrijeme da se javno progovori kakvo je stanje u cjelokupnom zdravstvu kantona.

Odlučeno je da Vlada pripremi detaljnu Informaciju u roku od sedam dana, nakon čega će Kolegij ponovno zasjedati te donijetu odluku o terminu sjednice. Da će do bajramskih praznika biti radno u Kantonalnom parlamentu potvrduje i mogućnost da se pored dvije najavljene održi još jedna redovna sjednica Skupštine koja će biti u znaku zvještaja i programa rada kantonalnih ustanova i institucija. – piše rtvusk.ba

Related posts