Migranti koji su prespavali na prelazu Izačić vraćaju se autobusima u Cazin

Stotine migranata koje su sinoć prespavale na otvorenom ispred GP Izačić ukrcavaju se i vraćaju nazad u sportsko-turistički kompleks “Sedra” u cazinskom naselju Ostrožac.

Kako javlja Avaz.ba, migranti se u prisustvu policije prevoze autobusom u “Sedru”.

Podsjećamo, približno dvije stotine migranata noć je provelo na otvorenom i pored niskih temperatura.

Mnogobrojni građani Bihaća su im tokom noći donosili hranu, deke i toplu odjeću.

Hrvatska policija neće dopustiti migrantima iz BiH da nezakonito pređu granicu
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopštilo je kako se među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju, i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Evrope.

MUP RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice odnosno spoljne granicu Evropske unije”, stoji u saopštenju hrvatskog MUP-a.

Prema posljednjim podacima, do 20. oktobra u BiH je ušlo oko 19.500 migranata, dok su granični policajci spriječili ulaz njih gotovo 13 hiljada.

Stotinjak ilegalnih migranata provelo je cijelu noć između ponedjeljka i utorka na otvorenome u blizini graničnog prelaza Izačić, s bosanskohercegovačke strane granice prema Hrvatskoj, pokušavajući na taj način izvršiti pritisak kako bi im se dopustilo da nastave put ka Hrvatskoj i drugim državama-članicama Evropske unije.

Related posts