U Ministarstvo stiglo oko 60 pisanih primjedbi na spisak kandidata za Medalju otpora

Zato smo od Patriotske lige BiH, Saveza organizatora otpora Armije BiH, Organizatora otpora HVO-a i Zelenih beretki, koji mogu predložiti imena, zatražili da preispitaju svoje prijedloge, govori Bukvarević

Na predložena imena za dobitnike priznanja Medalje otpora pristiglo je više od 60 pisanih primjedbi, kako pojedinaca, tako i boračkih udruženja, u Federalno ministarstvo za boračka pitanja. Zbog toga je ovo Ministarstvo, kazao je za Faktor resorni ministar Salko Bukvarević, naložilo udruženjima – predlagačima imena, da svoje spiskove ponovo razmotre, i time je do daljnjeg zaustavljena procedura izbora kandidata za dodjelu ovog priznanja.

Pristigao ogroman broj primjedbi

– Ministarstvo i ministar nisu nikoga predložili na taj spisak, to su isključivo radila udruženja koja su osnovana i koja su navedena u zakonu. Mi smo ih upoznali sa svim primjedbama koje su stigle u Ministarstvo i na neki način zatražili od njih da dodatno provjere prijedloge i analiziraju ove primjedbe – objašnjava nam Bukvarević.

Govoreći o prijedlozima za dobitnike Medalje otpora, podsjeća kako je u Ministarstvo pristiglo nešto više od 900 prijedloga, a može biti izabrano 600 kandidata.

– Na spisak objavljen u javnosti je došao ogroman broj primjedbi, sugestija, zahtjeva, oko 60 njih. Zato smo od Patriotske lige BiH, Saveza organizatora otpora Armije BiH, Organizator otpora HVO-a i Zelenih beretki, koji mogu predložiti imena, zatražili da preispitaju svoje prijedloge. Poslali smo im dopis da provjere i da još jednom sagledaju sve primjedbe koje su došle, kako od pojedinaca, tako i boračkih organizacija. Nismo im dali rok za to, jer u takvim poslovima nema rokova – rekao nam je Bukvarević.

Upitali smo da li postoji jedno od imena, kandidata za Medalju otpora, koje se ističe, i kako komentira negodovanje porodice rahmetli generala Mehmeda Alagića i njegovih saboraca, jer ga nema na spisku za ovo priznanje?

Ima komandanata koji su se kasnije priključili

– Ja ne mogu govoriti o imenima. Međutim svaka regija je dostavila svoje prijedloge. I iz Bihaća je to učinjeno i na čelu te komisije je bio moj savjetnik Ramiz Dreković koji je bio komandant Petog korpusa, a koji je vjerovatno puno više i bolje znao od mene. Želim napomenuti da se Medalja otora odnosi na period 18.09.1991 – 8.4.1992. godine. Na taj period priprema za odbranu. Imate vi nekih naših komandanata, generala koji su se nama priključili poslije tog datuma. Ja njima odajem puno priznanje za odbranu Bosne i Hercegovine, ali kada je riječ o Medalji otpora, ona se isključivo odnosi na datum koji sam naveo – rekao nam je Bukvarević.

Podsjećamo, zahtjev za dodjelu Medalje otpora traje od 1997. godine. Odluku o formiranju prve komisije je potpisao sada rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i od tada se vodi taj postupak. Ovo priznanja još nikada nikome nije dodijeljeno jer nije utvrđen kriterij i način dodjele. U Zakonu o pravima dobitnika ratnih priznanja, naknada dobitnika Medalje otpora je oko 310 KM mjesečno, pravo na prijevremeno penzionisanje i sve ostale prinadležnosti koje imaju i drugi dobitnici ratnih priznanja. I može se dodjeljivati posthumno.

Related posts