Merima Čelik, policajka sa FIFA znakom: Dijeli pravdu na terenu i ulici

Zvanje fudbalskog i sudije u sportu općenito jedan je od najodgovornijih zadataka, potvrdiće svako ko se barem jednom našao u ulozi djelioca pravde makar to bilo i u nekoj životnoj situaciji.

Ako se pritom na “brdovitom Balkanu” profesionalnim suđenjem bavi dama, onda je posao zasigurno mnogo zahtjevniji. Put do vrha, kao nepisano pravilo, damama je uvijek manje ili više otežan predrasudama, ali se tome uspješno odupire Merima Čelik.

Trenutno je jedna od ukupno dvije aktivne fudbalske sutkinje iz Bosne i Hercegovine sa znakom Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA). Iako se u ovom poslu uspješno snalazi, priznaje da mentalitet našeg podneblja još teško prihvata činjenicu ženskog autoriteta.

“Nije lako biti ženski sudija u BiH jer na našem prostoru većina to teško prihvata. Ipak, svakodnevno usavršavanje, sticanje znanja, susretanje sa novim izazovima i iskustvima pomažu mi da napredujem i izborim se za ravnopravno mjesto za dame u ovom poslu, ali i društvu u cjelini”, kazala je Čelikova.

Autoritet je svakako jedan od bitnijih faktora za pravednu ulogu na terenu. Međutim, Merimi Čelik je potreban i u primarnoj profesiji policajke u sarajevskoj Policijskoj stanici Stari grad.

“Autoritet je nešto što ne možete ostvariti preko noći. Gradi se godinama, marljivim i strpljivim radom, karakterom i kroz sticanje novih znanja. Ova dva posla teško se mogu uporediti iako imaju nekih dodirnih tačaka. Potreban je stav, princip i iznad svega poštovanje pravila, odnosno zakona. Obje profesije su istovremeno velika privilegija i obaveza”, kazala je Čelikova i dodala:

“Svjesna sam, naravno, da ja kao pojedinac sliku našeg društva ne mogu mnogo promijeniti. Teško se otrgnuti od predrasuda u vezi s policijom, korupcije, mita, do sportskih terena da žensko nije za taj posao, da treba biti samo u kući i slično. Jedino što ja mogu jeste da ljudi koji se sretnu sa mnom vide da ima i drugih pristupa. Trudim se kako kroz policijski, tako i kroz sudijski posao da u komunikaciji sa sportistima, odnosno građanima ostavim lijep i prije svega profesionalan utisak. Trudim se da pravim što manje grešaka kako u životnim odlukama, tako i na oba terena, ali one su neizbježne i sastavni su dio života. Samo je cilj imati ih što manje”.

Na domaćim zelenim terenima većinom dijeli pravdu ženama. Okušala se i u muškoj konkurenciji u ligama kantona i Federacije, a neostvarena želja joj je istrčati na teren u jednoj – i to ne bilo kakvoj utakmici.

“Iako imam pravo i na mušku konkurenciju u BiH većinom sudim ženske utakmice. Na međunarodnoj sceni su isključivo susreti u konkurenciji nježnijeg spola jer FIFA znak tako podrazumijeva. Moje prvo međunarodno iskustvo je bilo na turniru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Latviji u konkurenciji do 17 godina. Voljela bih se u bh. okvirima okušati i u najjačem takmičenju za muškarce, i to u vječitom derbiju između Sarajeva i Željezničara. Ne mora ni biti zvanična utakmica, možda neka prijateljska”, rekla je Čelikova.

Osim što bi definitivno ispisala istoriju ako joj se nekad ukaže takva prilika, Čelikova smatra da bi to možda donijelo i bolji efekat na sam tok utakmice.

“Ako težimo ravnopravnosti i trendovima naprednih zemalja u svemu, onda se nadam da će se i to jednom desiti da žena sudi najveći derbi. Možda bi fudbaleri tada manje griješili, možda bi se bolje ponašali i ustručavali kada bi dama sudila. U svakom slučaju bilo bi to zanimljivo”, zaključila je Čelikova.

Osim policijskog i posla fudbalske sutkinje, Merima Čelik ima i zvanje instruktorice skijanja. Okušala se i u alpinizmu, jedrenju, te bila članica reprezentacije BiH u raftingu.

Brojke
4 dame ukupno do sada iz BiH sa A liste imaju FIFA zvanje, a uz aktivne Merimu Čelik i Tanju Racić, od profesionalnog suđenja oprostile su se Ivana Vlaić i Bojana Tošić

3 aktivne pomoćne sutkinje BiH ima na FIFA listi, to su Almira Spahić, Merima Homarac i Aida Jusufović.

nezavisne.com

Related posts