Mercato na Rujevici: Šampionska Rijeka se raspala, ali zarada je brutalna

Za fudbalere Rijeke se čulo u cijeloj Evropi i veliki broj njih je otišao u renomirane evropske klubove, pa su od šampionske generacije na kraju samo “mrvice” ostale. Riječani su jednostavno bili primorani da prodaju najbolje igrače, jer im je to jedini izvor prihoda, a namjera je za manji novac dovesti adekvatne zamjene i u bliskoj budućnosti ponovo sastaviti tim vrijedan trofeja.

Klupska politika se u ovom momentu svodi na – prepoznaj, valoriziraj i prodaj, što svjedoči i podatak da je Rijeka u odštete za Eleza, Ristovskog, Mišića, Maleša, Vešovića, Andrijaševića, Bezjaka i Gavranovića uložila između 0,6 i 1,1 miliona eura, a prodajom zaradila desetostruko – 13 miliona eura. S transferom Mitrovića, koji je prošle zime prodan u Bešitaš, taj iznos premašuje i 17 miliona eura.

Iznosi su, dakako, neslužbeni, ali u svakom slučaju višestruki u odnosu na uloženo, kao što su i višestruke zarade svih tih igrača u odnosu na one koje su imali na Rujevici. Kada se sagleda i to, razumljivo je zašto osam mjeseci nakon osvajanja titule čak osam igrača ne stanuje više na Rujevici.

Ovakva Rijeka ni slučajno ne može ozbiljnije zaprijetiti Dinamu u nastavku sezone, a veliko je pitanje hoće li završiti sezonu i ispred Hajduka i Osijeka? Kek će svakako imati pune ruke posla ukoliko želi barem djelimice ostati na pragu prošlogodišnjih uspjeha.

Isplativost i rezultati ovakve poslovne politike će se, kao i uvijek, pokazati na terenu…

Gdje su otišli igrači iz šampionske generacije Rijeke?

1. Roman Bezjak – Darmstadt
2. Franko Andrijašević – Gent
3. Stefan Ristovski – Sporting Lisabon
4. Mario Gavranović – Dinamo
5. Josip Elez – Hannover
6. Josip Mišić – Sporting Lisabon
7. Marko Vešović – Legia Varšava
8. Mate Maleš – Dalian Yifang
9. Matej Mitrović – Bešiktaš

sportsport.ba

Related posts